Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Turecko s uprchlíky vydírá EU: Chceme bezvízový styk do června, dá-li Alláh

Autor: ČTK, mb - 
19. dubna 2016
15:25

Turecko pohrozilo zablokováním dohody s Evropskou unií o omezení migračního toku. Udělá to prý, pokud Brusel nezruší vízovou povinnost pro Turky do června, jak bylo domluveno. Ankara to uvedla před úterní schůzkou předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera (61) s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem (57) ve Štrasburku.

„Trvám na svém přesvědčení, že dá-li Alláh, budeme osvobozeni od vízové povinnosti v červnu. Pokud se tak nestane, pak samozřejmě nikdo nemůže očekávat, že Turecko bude dodržovat své závazky,“ varoval podle médií v pondělí ještě z Ankary Davutoglu.

Ahmet Davutoglu zároveň prohlásil, že Turecko nesmí být kritizováno: „Turecko má otevřenou hranici (se Sýrií) z humanitárních důvodů. Svět musí Turecku pouze děkovat a ne ho kritizovat.“ Turecký ministr zahraničí tak reagoval na výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina (63), aby Turecko uzavřelo hranici a zamezilo tak přísunu radikálů i zbraní do Sýrie.

Turecko musí nejdříve splnit 72 podmínek před tím, než se budou jeho občané moci začít volně pohybovat v schengenském prostoru bez hraničních kontrol. Týkají se zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebíráním migrantů. Možnost zavedení bezvízového styku s Tureckem ovšem děsí mnohé evropské státy, panují obavy z toho, že turečtí občané budou načerno pracovat v EU a zvýší se riziko terorismu.

Minulý měsíc Evropská unie konstatovala, že Ankara splnila polovinu z nich, a ve středu má Evropská komise podat zprávu o tom, jak Turecko dál pokročilo.

Dohoda EU a Turecka, která byla uzavřena kvůli přílivu statisíců uprchlíků do Evropy od loňského léta, předpokládá vracení migrantů, kteří od března připlují do Řecka z Turecka a nezískají azyl. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je strop 72 tisíc běženců. Opatření ale nepřineslo přesvědčivé výsledky – zatímco příliv běženců do Řecka se prudce snížil, do Itálie nyní proudí tisíce běženců z Libye.

EU také finančně pomáhá Ankaře se zajišťováním uprchlíků na tureckém území. Loni v listopadu Turecku slíbila tři miliardy eur (81 miliard korun), po jejich vyčerpání EU poskytne Turkům do roku 2018 další tři miliardy eur.

Papež: Uprchlíci, jste dar, odpusťte nám

Papež František v úterý mezitím prosil uprchlíky o odpuštění za to, že evropské státy před nimi uzavřely hranice a že jsou k nim lhostejné. „Zachází se s vámi jako se zátěží, problémem, výdajem. Místo toho jste darem. Selháváme příliš často v tom, že vás nevítáme. Odpusťte uzavřenost a lhostejnost našich společností, které se obávají změny životního stylu a mentality, které vaše přítomnost vyžaduje,“ myslí si papež.

O víkendu navštívil papež řecký ostrov Lesbos, který se stal jakousi vstupní branou pro blízkovýchodní uprchlíky směřující přes Turecko do Evropy. Zpátky sebou přivezl symbolicky 12 běženců, včetně šesti dětí. Starost o jejich materiální zabezpečení převzal Vatikán.

„Je to jako ve snu. Všichni uprchlíci z Řecka a Makedonie by tu měli být a zůstat. Nemyslím tím přímo tady ve Vatikáně, ale v bezpečné zemi jako Itálie,“ rozplýval se syrský migrant Hasan.

Místní již tak nadšení nebyli. „Těchto 12 má štěstí, ale není to spravedlivé vůči ostatním,“ řekl britský médiím jeden z římských prodavačů. Barman ze čtvrti Trastevere pak popsal náladu římských obyvatel jako „naštvanou“. Papež sklidil kritiku mimo jiné za to, že z 12 migrantů, které přivezl do Vatikánu, ani jeden nebyl křesťan – jedná se výlučně o muslimské běžence.