Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Z islámu máme strach,“ říkají v průzkumu dvě třetiny Čechů

Autor: simao - 
6. dubna 2016
06:10

Téměř sedmdesát procent dotázaných Čechů se v šetření agentury Phoenix Research svěřilo, že se obává islámu. Průzkum se zaměřil i na to, zda právě strach z islámu, potažmo uprchlíků může ovlivnit rozhodování lidí během podzimních krajských voleb. 

„Součástí šetření se stal dotaz, zdali migrační vlna může, či nemůže ovlivnit volební rozhodnutí vzhledem k blížícím se krajským volbám,“ uvedla agentura. Průzkum probíhal od 7. března do 3. dubna. Na dotazy odpovědělo 1200 lidí.

66 procent dotázaných uvedlo, že islám je náboženství, ze kterého mají strach. Jen 12 procent lidí jej označilo jako náboženství jako každé jiné.

Mezi dotázanými bylo 51 procent žen a 49 procent mužů. Ve věku 18 až 25 let jich bylo 25 procent, nad 55 let také čtvrtina. Zastoupeni byli nejčastěji respondenti se středoškolským vzděláním (33 procent) a z odborných učilišť (35 procent). Vysokoškolsky vzdělaných odpovídajících bylo 15 procent.

Výzkum „Krajské volby a uprchlická krize“ agentury Phoenix Research Výzkum „Krajské volby a uprchlická krize“ agentury Phoenix Research | Phoenix Research

„Muslimové se nebudou adaptovat a bude s nimi problém“

Dotazy padaly i ohledně adaptace muslimů v českém prostřední a následného soužití. 54 procent lidí vyjádřilo obavu, že se muslimové nebudou adaptovat a soužití s nimi bude problematické.

„Klíčovou otázkou šetření se stala tato: Je váš postoj vůči islámu natolik silný, že by mohl ovlivnit vaši volbu v krajských volbách na podzim letošního roku? Skoro polovina oslovených (47 procent) potvrdila, že ano, 31 procent pak zastalo opačný postoj. 22 procent se nedokázalo přiklonit ani na jednu stranu,“ stojí v tiskové zprávě agentury.

Průzkum potvrdil domněnky, že právě migrační krize by měla být jedním z hlavních témat, které bude rezonovat i během kampaně před podzimními volbami. Přináší to však s sebou i nebezpečí toho, že se na uprchlické krizi snaží nabrat politické body řada populistů, xenofobů a protiislámských křiklounů.

Výzkum „Krajské volby a uprchlická krize“ agentury Phoenix Research Výzkum „Krajské volby a uprchlická krize“ agentury Phoenix Research | Phoenix Research