Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pašerák zodpovědný za „kamion smrti“ a 71 mrtvých jde za mříže. Na pět let

4. března 2016
11:59

Rakouský soud poslal na pět let do vězení bulharského pašeráka běženců, který byl součástí skupiny převáděčů zodpovědné za loňskou smrt 71 migrantů. Běženci se udusili v chladírenském voze odstaveném na dálnici v Rakousku. Muž byl podle portálu The Local ale odsouzen za jiný čin, který s tímto incidentem nesouvisel.

Bulhara zadržela rakouská policie ve městě Enns na severu země po několikakilometrové honičce, při které byl zraněn jeden ze zasahujících policistů. V Bulharově chladírenském voze bylo v tu dobu 20 běženců, kteří se potýkali s nedostatkem vzduchu.

Muž nejprve odmítl, že řídil, později se ale doznal. Řekl také, že patří k pašerácké skupině, která organizovala i srpnovou tragickou cestu 71 běženců. Její další členy zadržela maďarská policie, proces v této zemi ale ještě nezačal.

Bulhar nebyl odsouzen za případ s mrtvými běženci, ale za výše zmíněnou pašeráckou cestu, při které se policii pokusil ujet. Soud tento týden dospěl k závěru, že muž se dopustil bezohledné jízdy, vážného ohrožení zdraví a toho, že kladl odpor při zatýkání.