Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První trest pro migranty za silvestrovské útoky v Kolíně. Podmínka za krádeže

Autor: simao, ČTK - 
24. února 2016
18:45

Podmíněné tresty dostali první obžalovaní, kteří stanuli před německým soudem kvůli silvestrovským útokům v Kolíně nad Rýnem. Žadatelé o azyl ze severní Afriky nečelili obžalobě ze sexuálního násilí, ale z krádeží, informoval list Kölner Stadt-Anzeiger. Incidenty, při nichž srocení muži obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali, vyvolaly pobouření v Německu i v zahraničí. Němci však vedle toho chtějí také bránit dalším útokům na běžence. A řeší proto i incident, při kterém se lidé radovali, když hořel hotel pro uprchlíky.

Ve dvou středečních procesech před soudem stanuli tři muži. Třiadvacetiletý Maročan dostal za krádež mobilního telefonu šestiměsíční podmínku a za držení drog, které u něj policisté nalezli, pokutu 100 eur (zhruba 2700 Kč).

Dvaadvacetiletý Tunisan si za krádež kamery od soudu odnesl tříměsíční podmíněný trest. Vinný je i jeho osmnáctiletý komplic z Maroka, soud ho ale s ohledem na jeho věk posuzoval jako mladistvého. Oba budou muset odpracovat 60 hodin veřejně prospěšných prací. Dalším průběhem azylového řízení tří odsouzených se soud dnes nezabýval.

Policejní prezident varoval: Většinu sexuálních násilníků nechytíme

Policie zatím v souvislosti s kolínskými útoky identifikovala 75 podezřelých. Podle nového kolínského policejního prezidenta Jürgena Mathiese se ale zřejmě nepodaří chytit většinu z těch mužů, kteří sexuálně napadali ženy. Mathies to řekl serveru BBC s tím, že městský kamerový systém není dost dobrý na to, aby se z něj daly identifikovat sexuální trestné činy.

Kvůli incidentům z kolínské silvestrovské noci přitom bylo přijato přes tisíc trestních oznámení, z toho přes 400 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění. Většina z podezřelých spadá podle nedávného vyjádření kolínského prokurátora Ulricha Bremera do obecné kategorie uprchlíka.

Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů (asi třicet) a skoro stejně Alžířanů. Vyšetřovatelé se podle Bremera musí spoléhat hlavně na výpovědi svědků a obětí. Incidenty podobné tomu kolínskému se přitom odehrály v menší míře také v dalších německých městech. Poté v Německu zesílilo volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu.

Násilnosti vůči běžencům? Ostuda, bouřila opozice

Vedle toho chce však Německo také rázně vystupovat proti extremistům, kteří útočí na uprchlíky. Ve Spolkovém sněmu to ve středu pronesl náměstek ministra vnitra Günter Krings. „Za těmito útoky nestojí celý německý národ. Je to jen jeho malá část, která se snaží vytvořit paralelní společnost, jež neuznává naše zákony,“ uvedl.

Zástupci vlády i opozice důrazně odsoudili nedávné incidenty v Sasku zaměřené proti uprchlíkům. Minulý týden dav v obci Clausnitz zablokoval autobus, který vezl první skupinu migrantů do nové ubytovny. V neděli v Budyšíně vyhořela budova hotelu, který se měl stát ubytovnou pro uprchlíky. Podle policie bylo kolem budovy 20 až 30 lidí, kteří požár provázeli potleskem a urážlivými poznámkami na adresu imigrantů.

Opoziční poslanci označili násilnosti vůči běžencům, kteří přišli do Německa hledat bezpečí, za ostudu pro celou zemi. Šéf poslaneckého klubu německých Zelených Anton Hofreiter vyzval politiky, aby během uprchlické krize vystupovali umírněně. „Kdo vyvolává hysterii, vytváří živnou půdu pro extremisty,“ varoval a odsoudil i útoky bavorského premiéra Horsta Seehofera, který usiluje o razantní snížení počtu přicházejících běženců a tvrdě se vymezuje proti vládě kancléřky Angely Merkelové.