Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Před migranty nás chrání jen počasí, povzdechl si premiér Fico

Autor: ČTK, simao - 
2. ledna 2016
17:45

Názor na uprchlickou krizi rozděluje prezidenta a premiéra v Česku i na Slovensku. U našich východních sousedů to však je prezident Andrej Kiska, který je podstatně vstřícnější k uprchlíkům. Názorové nůžky se rozevřely mezi ním a premiérem Robertem Ficem ještě více, než mezi Milošem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou. Fico si nyní posteskl, že jediné, co nás chrání před dalšími migranty, je počasí…

Den po projevu prezidenta Andreje Kisky vystoupil na novoroční tiskové konferenci v Bratislavě premiér Robert Fico (SMER-SD) a také on řešil uprchlíky.

Fico konstatoval, že denně vstupují na území Evropské unie tisíce dalších migrantů. „Jediné, co nás chrání, je počasí,“ prohlásil. Migrační vlna bude kulminovat na jaře, kdy lze očekávat podstatně větší příliv migrantů do EU, tvrdil Fico.

V době, kdy sníh zahalil třeba i uprchlický tábor Barelias ve východním Libanonu, kde se pod chatrnými přístřešky choulí rodiny syrských uprchlíků. Vydají se i ony někdy na cestu za evropským snem?

Syrští uprchlíci v zasněženém uprchlickém táboře Barelias ve východním Libanonu (2. ledna 2016) Syrští uprchlíci v zasněženém uprchlickém táboře Barelias ve východním Libanonu (2. ledna 2016) | EPA

Slovenský premiér také upozornil, že bezpečnostní rizika spojená s migrační krizí se podceňují a slovenská vláda jim prý bude v příštích měsících věnovat zvýšenou pozornost. Kabinet podle předsedy slovenské vlády na přelomu loňského a letošního roku přijal mnoho bezpečnostních opatření, veřejnost o nich ale nebyla informována. Vláda prý Slováky nechtěla „strašit ani otravovat“.

Fico tak reagoval i na stávající bezpečnostní opatření v Mnichově, která se rozvinula po silvestrovské hrozbě teroristického útoku ozbrojenců napojených na ISIS. „Nebylo asi náhodou, že v Německu vyklidili některá nádraží, ne náhodou byly zrušeny některé velké akce. Hrozba teroristických útoků je dál velmi vysoká,“ upozornil premiér, kritizovaný opozicí za to, že šíří strach ve společnosti.

Nedávno Fica ve vysílání České televize nešetřila Magda Vášáryová, bývalá slovenská herečka, dnes poslankyně Národní rady Slovenska za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii – Demokratickou stranu. V Interview ČT24 sice kvitovala, že slovenská vláda souhlasila s přijetím 145 křesťanských uprchlíků, ale zároveň podotkla, že Ficův kabinet odmítá muslimy.

„Nad tím je třeba se zasmát. Premiér Fico, bývalý komunista, nyní argumentuje, že my jen křesťany… Po 40 letech, kdy bylo křesťanství komunisty pošlapávané, se nyní obáváme o křesťanské hodnoty. Vždyť je to směšné,“ kontrovala Vášáryová.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině