Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mise mířená na migranty. Čeští policisté odjeli střežit slovinské hranice

Dvacet českých policistů odjíždí do Slovinska pomoci svým zahraničním kolegům s migrantskou krizí. Z Maďarska se naopak vrátili.
Dvacet českých policistů odjíždí do Slovinska pomoci svým zahraničním kolegům s migrantskou krizí. Z Maďarska se naopak vrátili.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, kle - 
15. prosince 2015
13:00

Do Slovinska odjely v úterý dvě desítky českých policistů. Vystřídají tam stejný počet kolegů při střežení hranic schengenského prostoru. Jejich mise zatím potrvá zhruba do poloviny ledna, řekl novinářům policejní prezident Tomáš Tuhý. Mise naopak skončila českým policistům v Maďarsku. Pokud bude jejich pomoc potřeba, tak jsou podle Tuhého připraveni se do této země vrátit.

První policisté odjeli střežit slovinsko-chorvatskou hranici 9. listopadu a v úterý se vracejí zpět do Česka. Policisté hlídají v okolí měst Dobova a Obrežje ve smíšených hlídkách se slovinskými kolegy, kteří českým policistům velí.

Budeme chránit zelenou hranici, budeme dělat bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území a budeme doprovázet vlaky s uprchlíky na slovinsko-rakouské hranice, kde se budou předávat rakouské straně,“ řekl novinářům velitel kontingentu Tomáš Kudláček.

Policista ve Slovinsku strávil již tři dny. „Situace se mění den ode dne podle toho, jak jsou vypravovány vlaky z Chorvatska. Pokud rakouská strana přijímá uprchlíky, tak na slovinském území stráví 12 nebo 14 hodin,“ doplnil Kudláček.

Policisté chtějí nová auta

Policistům potrvá cesta do Slovinska zhruba 11 hodin. Na misi vyjeli většinou v nových terénních autech, které policie v posledních týdnech dostává. Podle Kudláčka mají vozy najeto do 5000 kilometrů. „Už jsou zajeté,“ podotkl Kudláček.

Policie postupně nakoupila 150 terénních aut. Podle Tuhého je však zapotřebí dalšího zlepšení vozového parku, protože terénní auta jsou potřebná právě při střežení zelených hranic, což by se v budoucnosti mohlo využít přímo v Česku.

„Česká policie v současné době nemá dostatek podobných vozidel,“ podotkl Tuhý. Podle Tuhého není přítomnost českých policistů na hranicích schengenského prostoru pouze symbolická. „Denně jsou přítomni při zajišťování cizinců, při registraci na hranicích. Denně jim projde rukama téměř tisícovka uprchlíků. Samozřejmě je to velmi náročné i rizikové,“ uvedl Tuhý.

Podobná mise policistů v Maďarsku zatím končí, protože je situace na tamějších hranicích v posledních týdnech poměrně klidná. „V případě zhoršení situace jsme připraveni pomoc poskytnout,“ uvedl Tuhý.

Uprchlíci proudí do Evropské unie zejména přes Řecko a Itálii. Z Řecka se pak dostávají dále na Balkán do Makedonie a Srbska. Nejprve migrační vlna směřovala hlavně ze Srbska do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili do Slovinska.