Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti vítající uprchlíky dojaly svět. Jenže s písní Mohameda to bylo jinak

Autor: mb - 
15. prosince 2015
09:25

Školáci zpívají muslimskou píseň oslavující Mohameda. Tak podle světových médií přivítaly kanadské děti uprchlíky ze Sýrie, kteří přiletěli o víkendu do Kanady. Prvních 163 uprchlíků přiletělo v pátek, kde je osobně vítal kanadský premiér Justin Trudeau (43). Další skupina přiletěla pak v sobotu, Kanada chce za dva roky přijmout 25 tisíc běženců ze Sýrie. Blesk.cz ale zjistil, že děti zpívaly píseň jindy a jinde.

„Posel je mezi námi, přichází s dobrými radami, kterým je radno naslouchat. Přinesl jsi do tohoto města důstojnost, vítej, jenž voláš nás na cestu spravedlivou,” to je úryvek jedné z nejstarších dochovaných arabských písní, jejíž název je Tala‘ al-Badru ‘Alaynā. Obyvatelé Mediny takto prý chválili Mohameda, když přijel po bitvě u Tabuku do jejich města.

Dle islámské tradice Mohamed do bitvy u Tabuku odjel se 30 tisíci muži proti křesťanským Byzantincům. Někteří západní akademici však tvrdí, že se bitva vůbec neodehrála, protože v byzantinských zdrojích o ní není zmínka.

Píseň ze 7. století se každopádně dochovala dodnes a kanadské děti tak podle zpráv v médiích uprchlíky ze Sýrie vítaly stejnými slovy, jako obyvatelé Mediny vítali před 1400 lety Mohameda. 

„Celá má rodina plakala dojetím, když to slyšela. Kanadské děti zpívají starobylou arabskou píseň syrským uprchlíkům na uvítanou,” rozplývala se na sociální síti uživatelka Mona Eltahawy. „Dlouho jsem si tak nezaplakala. Děkuji, Kanado, super lidé,” neskrývala své dojetí další uživatelka. Dětský pěvecký soubor chválili i muslimové z Evropy. „Tak tomu říkám příkladné chování, super. Velké díky z Kosova,” napsal další uživatel.

Někteří však začali vyslovovat pochybnosti nad pravdivostí zprávy, a jasno se proto rozhodl udělat samotný šéf dětského sboru.

Pravdu prozradil sám sbormistr

„Píseň jsme zazpívali na festivalu Les Choralies à De La Salle. Původně nebyla určena syrským uprchlíkům, šlo nám o oslavu multikulturalismu. Pak se ale video objevilo na internetu s názvem Vítejte v Kanadě, syrští uprchlíci. Mrzí mě, že mě to nenapadlo samotného,” vysvětluje ředitel dětského sboru Robert Filion a dodává, že festival proběhl zhruba týden před příjezdem uprchlíků.

Není to jediné video, které dokumentuje otevřený přístup Kanaďanů k běžencům. Na jiném videu pro změnu imigranty vítají kanadské děti svým někdy neohrabaným, ale o to roztomilejším projevem. Za několik dní i tento klip zhlédly již stovky tisíc lidí.