Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Televize pro uprchlíky: Přichází nový celoevropský kanál v arabštině

Autor: mb - 
18. prosince 2015
06:21

Německá televizní stanice Deutsche Welle spustila celoevropský kanál pro obyvatele Evropy, který je kompletně v arabštině. Zaměřovat se má obzvláště na témata, která nově příchozí zajímají, ale zároveň má propagovat demokracii a lidská práva. Kromě toho bude též nabízet televizní kurzy německého jazyka.

„Tímto krokem Deutsche Welle přispívá k integraci uprchlíků v Německu. Je důležité, aby se lidé seznámili s evropskými hodnotami a měli přístup k informacím ve svém jazyce, ale z německé perspektivy,“ řekl šéf Deutsche Welle Peter Limbourg. Kanál byl spuštěn 15. prosince a má pokrývat území od Skandinávie až po Středomoří. Televizní stanice bude dostupná přes satelit, a to i v ČR.

Návod pro uprchlíky

Není to jediný počin německých médií, jak usnadnit imigrantům usazení v Evropě. Deutsche Welle má na svých stránkách celou sekci věnovanou běžencům, kde mohou utečenci najít návod, jak požádat v zemi o azyl, kde najít ubytování či jak si zajistit přístup ke zdravotnické péči.

Němci zároveň nabízejí služby i zaměstnavatelům, kteří mohou díky stránce BQ-Portal lépe zhodnotit, zda kvalifikace cizince zhruba odpovídá německým požadavkům. Server nabízí podrobný přehled vzdělávacích programů v jednotlivých zemích a nechybí mezi nimi i Česká republika.

Očekává se ale, že stránky, které byly spuštěny již v roce 2011, budou nyní využívány hlavně v souvislosti s nově příchozími lidmi z Blízkého východu a severní Afriky. „Informace z některých zemí je opravdu těžké získat, v současné době například ze Sýrie. Máme s nimi sice dobré vztahy, ale někdy prostě najednou zničehonic přestanou komunikovat. Nevíme pak, jestli dotyčný člověk v zemi stále pracuje či už odjel ze Sýrie do jiné země,“ přiznává šéf stránek Daniel Wörndl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi