Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ikonické foto zoufalého uprchlíka. Z žebráka se stal podnikatel

Autor: mb - 
5. prosince 2015
05:20

Byla to fotografie, která dojala miliony lidí po celém světě. Syrský uprchlík v zoufalství prodává propisky, v náručí drží spící dcerku. Uběhlo pár měsíců a život Abdula Halima al-Attara (33) se kompletně změnil. Nyní je z něj podnikatel, který má tři podniky a dává práci ostatním běžencům.

Snímek původně pořídil Gissur Simonarson a umístil ho na sociální síť Twitter. Dojemné foto se začalo rychle šířit a Simonarson využil situace a zřídil pro uprchlíka na internetu kampaň, kde mohli dobrodinci al-Attarovi finančně přispívat.

Odezva předčila všechna očekávání, během tří měsíců se vybralo 188 685 dolarů (zhruba 4,7 milionů Kč). „Nejenže se mi změnil život můj a mých dětí, ale i se změnily životy ostatních Syřanů, kterým jsem pomohl,“ prohlásil al-Attar a dodal: „Musel jsem peníze investovat, protože jinak by se to utratilo.“

Zhruba 25 tisíc dolarů (620 tisíc korun) sice rozdal rodině a kamarádům, ale zbytek už šel do podnikání. V Bejrútu, hlavním městě Libanonu, kde nyní Abdul Halim al-Attar žije, si otevřel občerstvení s kebabem, pekárnu a restauraci. Celkem zaměstnává dalších 16 uprchlíků.

Přestože se zdá částka 188 865 dolarů vysoká, 20 tisíc dolarů (zhruba 500 tisíc Kč) spolkly bankovní poplatky a provize stránek jako je PayPal a Indiegogo. Do dnešního dne tak al-Attar nedostal z obrovské sumy ani polovinu… Muž si přesto nestěžuje: „Když vám Bůh chce něco dát, tak vám to dá,“ říká neoblomně šťastný uprchlík, který před pár měsíci bloudil ulicemi a s pláčem prodával propisky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině