Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Odpůrci islamizace plánují evropskou demonstraci. Měla by být i v Česku

Autor: ČTK, sou - 
30. listopadu 2015
22:34

Příští rok v únoru se v několika evropských zemích včetně Česka odehrají koordinované demonstrace proti islamizaci. Zaznělo to na tradičním pondělním setkání příznivců hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) v Drážďanech. Oproti minulým týdnům ale dnes hnutí přišlo podpořit mnohem méně lidí.

Podle studentské organizace Durchgezählt, která se dlouhodobě věnuje odhadům účasti na masových akcích v Německu, přišlo v pondělí Pegidu podpořit mezi 3500 a 4500 lidí. Odpůrců hnutí, které kritizuje mimo jiné vstřícnou azylovou politiku Berlína, se sešlo asi 350 až 500.

Na demonstraci Pegidy, která se konala před čtrnácti dny, pouhé tři dny po teroristických útocích v Paříži, přišlo hnutí podpořit asi 12 tisíc lidí. Před týdnem jich bylo asi 5500.

Kromě hlavního organizátora demonstrací a zakladatele hnutí Lutze Bachmanna na pódiu vystoupil také zakladatel protiislamistické Anglické ochranné ligy (English Defence League) Tommy Robinson z Británie. Podle něj se příští rok 6. února uskuteční první evropská demonstrace proti islamizaci.

Konat by se měla nejen v Německu a Británii, ale i v dalších zemích západní Evropy, například v Belgii, Francii, Nizozemsku, Švýcarsku a Rakousku. Spřátelené organizace by měly demonstrace uspořádat ale i v Česku, na Slovensku a v Polsku. Připojí se údajně i odpůrci islamizace z Austrálie.

„Spojíme se pod jednou vlajkou z jediného důvodu: zachraňte naši kulturu, zachraňte naše země, zachraňte naši budoucnost, spojte se za lepší budoucnost našich dětí,“ uvedl Robinson.

Odpůrci hnutí Pegida se v pondělí sešli na výzvu hnutí Nopegida a Gepida, což je zkratka názvu Iritovaní obyvatelé protestují proti nesnášenlivosti drážďanských outsiderů.

Na demonstracích Pedigy už bylo i 12 tisíc lidí:


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi