Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Paříž děsí Česko: Větší strach z migrantů má 95 % z vás, ukázala anketa Blesk.cz

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. listopadu 2015
05:40

Krvavé údery na Paříž vyděsily Evropu a obavy mají i Češi. Na páteční teror přitom reagují různě. Obarvením fotek na Facebooku do francouzské trikolóry, obavami, ale někdy i otevřeným vztekem. S větší nedůvěrou pohlíží také na uprchlíky, jak ukázala i anketa Blesk.cz. Jenže právě o tohle teroristům šlo. V šíření strachu mezi běžnými lidmi ISIS boduje.

„Máte po útocích v Paříží větší strach z migrantů?“ Na tuhle otázku Blesk.cz odpovědělo přes 1600 čtenářů a výsledky byly jednoznačné. 94,5 procenta zvolilo možnost „ano“, pouhých 5,5 procenta lidí se nebojí. Ve francouzské metropoli došlo v pátek k sérii smrtících útoků, při nichž zemřelo 129 lidí, další desítky jich utrpěly těžká zranění a stále nejsou mimo ohrožení svých životů.

Teroristé z Islámského státu to označili za odvetu za bombardování pozic v Sýrii, atentáty pak pohrozili i dalším zemím, které se do vojenských akcí proti IS zapojují nebo zapojit chystají. Zároveň vzrostly obavy z jejich pronikání do Evropy. A to i v souvislosti s migrační krizí.

Anketa
Máte po útocích v Paříži větší strach z migrantů?
počet hlasujících: 2350
Anketa
Máte po útocích v Paříži větší strach z migrantů?
ANO
94 %
NE
6 %
počet hlasujících: 2350

Strach přitom mohlo umocnit i to, že jedna z osob spojovaných s útoky v Paříži projížděla v minulosti dvakrát přes Česko. Na pondělní tiskovce to prozradil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a přidal tak další důvod k obavám. I když nešlo o cesty spojené se současnou migrační vlnou, ale o záležitost starou pět, respektive sedm let. 

Babiš: Islámský stát posílá do Evropy bojovníky

I tak ale panují obavy z toho, kdo by se přes Česko mohl vydat nyní. „Do ČR vstupují lidé, o jejich minulosti téměř nic nevíme, ale můžeme si být ve značném procentu případů jistí, že to nejsou doktoři, inženýři a podobně, ale že to jsou lidé, kteří prošli válkou,“ konstatoval pro Blesk.cz vojenský analytik Jaroslav Štefec.

„To poznání je o to horší, že jeden z atentátníků žil ve Francii a další dva přišli v rámci migrační vlny,“ uvedl vicepremiér Andrej Babiš (ANO) na svém videu, které zveřejnil na Twitteru. „A to je vlastně naplnění té zlé předtuchy, že v rámci migrační vlny Islámský stát posílá do Evropy bojovníky, kteří mají za cíl vyvraždit naše lidi, a to je samozřejmě akt války a my jsme ve válce,“ dodal.

Světové špičky se však často snaží strach z ISIS, ale i samotných uprchlíků, mírnit. „Musíme mít také na paměti, že mnoho uprchlíků jsou sami oběťmi terorismu,“ upozornil ve svém pondělním projevu na summitu G20 prezident Spojených států Barack Obama. Souhlasil s ním i italský premiér Matteo Renzi, který taktéž při setkání státníků v turecké Antalyi uvedl: „Je strašně jednoduché říct, že uprchlíci rovná se terorismus. Přitom skoro všichni běženci prchají před teroristy, jací útočili v našich městech.“

Schwarzenberg: Vrazi nám nesmí vnutit svůj způsob myšlení

Otevřeně se vyjádřil i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Upozornil na to, že Francie, země s živou demokracií, byla i v minulosti velmi pohostinná pro lidi, kteří se v ní chtěli usadit. A pocházeli nejen z Afriky, ale byli to třeba i Čechoslováci či Poláci.

„Francie byla vůči všem příchozím velmi otevřená. Často za cenu vytvoření ghett s nesnadnou sociální situací na předměstích Paříže a dalších velkých měst, kde nyní nejrůznější extremistické a radikální skupiny snadno nalézají své podporovatele. A stačí jich jen málo, aby dokázali způsobit nesmírnou tragédii,“ uvedl exministr zahraničí.

„Obdivuji schopnost Francouzů čelit těmto krutým činům bez hysterie a s rozumem. Francouzská republika zasahuje tvrdě, ale spravedlivě. Musíme mít ale stále na mysli, že vrazi a ti, kteří jim pomáhají a podporují je, nás nesmí přimět k tomu, abychom přijali jejich způsob myšlení,“ dodal Schwarzenberg na sociální síti.

Podobných apelů pak patrně bude přibývat. Panují totiž obavy, aby strach, který se šíří (nejen) po Česku, nenahnal lidi do náruče xenofobních spolků, otevřeně se hlásících k odmítání islámu či rovnou všech uprchlíků. V Německu se v pondělí na demonstraci Pegidy (hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) sešlo 12 tisíc lidí, němečtí politologové zvýšený počet demonstrantů vysvětlovali právě atentáty v Paříži.