Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Německo už má Syřanů dost. Uprchlíky bude vracet na jih Evropy

Autor: mb - 
11. listopadu 2015
11:35

Německo se navrací k takzvanému Dublinskému systému, podle kterého musí uprchlík žádat o azyl v první zemi EU, do které se dostane. A v této zemi na rozhodnutí také počkat. Pravidlo Berlín v srpnu dočasně pozastavil kvůli velkému přílivu Syřanů, ale nyní je chtějí Němci posílat zpět do Slovinska, Chorvatska a dalších „vstupních bran“ EU.

Podle německých médií Berlín pravidlo „tajně“ obnovil již před zhruba dvěma týdny. „Německo v současné době uplatňuje dublinskou regulaci pro všechny země EU kromě Řecka. Pravidlo se dotýká i syrských občanů, a to od 21. října,“ sdělilo německé ministerstvo vnitra zpravodajskému portálu Deutsche Welle.

Německé úřady se rozhodly uprchlíky neposílat zpět do Řecka v rámci solidarity, Atény se totiž také potýkají s obrovským přílivem uprchlíků a spolu s ekonomickými problémy země tak vzrůstá napětí ve společnosti.

Kritici: Beztak už je pozdě

Berlín se rozhodl pro znovuzavedení pravidla v naději, že tím aspoň zmírní potok běženců, který míří do Německa. Dle kritiků se ale jedná o zbytečný krok, který Německu nepomůže a uprchlíkům uškodí.

„Vrátit tolik lidí zpátky do Maďarska nebo Chorvatska, odkud přišli, je nelidské a zároveň naprosto nerealistické,“ domnívá se Günter Burkhardt, šéf organizace Pro Asyl Group, která pomáhá uprchlíkům.

Krok též kritizovala německá opozice, o Dublinském systému mají právě ve středu němečtí poslanci jednat.