Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bojíme se uprchlíků, bědují obyvatelé poblíž táborů. Bují tam kriminalita?

Autor: všm - 
8. listopadu 2015
05:34

Vyšní Lhoty, Bělá pod Bezdězem či třeba Havířov. Všechny tyto oblasti spojují dvě věci: uprchlíci a strach místních. Jsou zde totiž umístěna zařízení pro běžence, která se začala během roku intenzivněji plnit. A obyvatelé přilehlých obcí i měst z toho nemají vůbec radost. Bojí se prý o bezpečnost a nárůst zločinnosti. Podle policejních statistik pro daná obvodní oddělení tam ale kriminalita spíše klesala.

Detenční zařízení pro nelegální migranty ve Vyšních Lhotách se otevřelo v první polovině srpna. Jak se tamní kriminalita během září v porovnání s předchozími léty změnila? Data lze dohledat na interaktivní mapě kriminality ČR. Údaje se zobrazují za celé obvodní oddělení.

V září 2013 zde došlo k 33 zjištěným trestným činům. Třem fyzickým útokům, čtyřem vloupáním do obydlí, krádežím automobilů či jízdních kol. O rok později za stejné období se odehrálo už jen 19 trestných činů. Například dva fyzické útoky, čtyři vloupání do chat a chalup. V září 2015, tedy po otevření detenčního zařízení, se odehrálo na místě jen 10 trestných činů. Z toho pouze jedno fyzické napadení.

 

Někteří místní obyvatelé před příjezdem běženců přesto vyjádřili obavy. „Mám dvě malé děti. Pamatuji si, jak to tady vypadalo, když tady byli uprchlíci předtím. Mám strach,“ řekla například pro ČTK žena, která bydlí přímo ve Vyšních Lhotách. 

Ven se jen tak nedostanou

V srpnu se také rozšířila na 700 kapacita táboru v Bělé pod Bezdězem. Ani zde nedošlo k nárůstu kriminality, naopak. V září 2013 se na místě odehrálo 16 trestných činů, mezi nimi jedno fyzické napadení. Za rok ve stejnou dobu ukazovaly statistiky 18 případů a na podzim 2015 pouze 13.   

I když mají obyvatelé z nárůstu počtu uprchlíků obavy, v obou případech se jedná o zařízení, která nemohou utečenci běžně opouštět. Naopak v Havířově či Kostelci nad Orlicí jsou pobytová střediska. Ty cizinci opouštět volně mohou.

Co se týká Havířova, kam jsou umísťováni běženci již od roku 1996, zde rovněž došlo obecně k poklesu. A to i po sílícím náporu migrační krize. Září 2013 přineslo 255 trestných činů včetně jednoho znásilnění. Září 2014 vykazovalo lepší statistiky – 188 trestných činů, mezi nimi 18 fyzických útoků. Letos se jich řešilo 134 – například 9 fyzických útoků a 2 znásilnění.

Naopak Kostelec vykazuje lehké zhoršení. Září 2013 si připsalo 21 trestných činů, podzim 2014 o tři víc. I letos došlo k 24 porušením zákona.

Na projektu interaktivní mapy kriminality spolupracuje organizace Otevřená společnost, ministerstvo vnitra a Policie ČR. 

Takto vypadá například zařízení v Bělé: