Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stanový tábor v Břeclavi-Poštorné jde k zemi. Nepohostil jediného uprchlíka

Autor: ČTK, kle - 
4. listopadu 2015
11:29

V areálu budoucí věznice v Břeclavi-Poštorné začala ve středu demontáž stanů pro 300 běženců. V září nechalo ministerstvo vnitra tábor pro uprchlíky vybudovat kvůli obavě z přílivu migrantů do ČR, ale nakonec ho nevyužilo. Celkem 25 stanů s vybavením sbalí a odveze tým 20 hasičů do čtvrtečního večera, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. „Počasí je chladné, příliš nám nepřeje, ale práci to nijak nezpomalí. Stany budou odvezeny do skladů hasičského záchranného sboru,“ uvedl Mikoška.

Po zrušení uprchlického tábora začne areál v Poštorné sloužit jako věznice pro 200 odsouzených. Skupina prvních 20 vězňů do něj bude přivezena 16. listopadu, řekla mluvčí břeclavské věznice Iva Bednářová.

Hasiči musí nyní nejen složit a sbalit stany, ale odvézt také přes 300 polních lůžek s matracemi a dalším vybavením. Od svého postavení byly stany prázdné. „A jsme rádi, že je tomu tak, že tato potřeba nevznikla,“ řekl břeclavský starosta Pavel Dominik (Pro region).

Pokud by se situace s běženci zhoršila, je možné, že přímo v centru v Břeclavi vznikne další stanový tábor. Tentokrát by ale už nešlo o zařízení pro uprchlíky, ale o tábor vojáků, kteří by se zapojili do ostrahy nedalekých hranic s Rakouskem a Slovenskem. Na sousedním Znojemsku by využili jako zázemí svůj rekreační areál u vranovské přehrady.

Dominik připomněl, že vybudování tábora pro běžence vyvolalo ve městě vlnu nevole, přestože stál na oploceném území věznice, která byla při stavbě prázdná. Dominik neočekává, že by případný nový tábor pro běžence mohl vzniknout na stejném místě.

Objekt v Poštorné sloužil v 90. letech jako záchytné centrum pro běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Pak ale příliv uprchlíků do ČR opadl a areál byl léta nevyužitý. Převzala jej Vězeňská služba ČR a přestavěla na věznici.

Tábor, který nebyl potřeba:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi