Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Německo omezí příliv migrantů, tvrdí Chorvati. Čeká Balkán „špunt běženců“?

Autor: sou - 
3. listopadu 2015
22:00

Německo zřejmě omezí proud migrantů na své území. Tvrdí to aspoň chorvatská vláda, podle které budou Němci pouštět maximálně 6 500 uprchlíků denně. Na Balkáně by se tak mohl vytvořit „špunt běženců“. Navíc tam momentálně nemají ani dostatek kapacit pro jejich ubytování. Nově otevřený tábor pro běžence se může zaplnit i jen během jediného dne.

V posledním říjnovém víkedu opět stoupl počet migrantů, kteří překročili rakousko-německé hranice. Bylo jich přes 15 tisíc. V minulých týdnech se přitom počet nově příchozích uprchlíků do Německa držel na 4 až 5 tisících za den. Jenže takový proud lidí má přestat.

Tyto informace má aspoň k dispozici chorvatská vláda, která je zveřejnila i na svém oficiálním twitterovém účtu. Německo prý bude přijímat maximálně 6 500 lidí denně. Jenže jenom táborem v Bapska-Berkasovo prošlo od sobotní půlnoci do jeho uzavření v pondělí v noci odhadem 15 tisíc uprchlíků.

Hromadění uprchlíků na Balkáně?

Uprchlíci by se tam mohli začít na Balkáně hromadit. Kapacita nově otevřeného tábora ve Slavonském Brodu je sedm tisíc lidí. Podle dobrovolníků iniciativy Pomáháme lidem na útěku se může zaplnit i za pouhý jeden den.

„Je velmi pravděpodobné, že někde na balkánské trase vznikne situace, kde se nahromadí tisíce uprchlíků, pokud Německo skutečně přijme jenom omezené množství lidí za den. Zatím je ale situace stabilní – podle aktuálních informací se ve Slavonském Brodu podařilo zaregistrovat a poslat do Slovinska 1 000 lidí za 3 hodiny,” říká koordinátorka českých dobrovolníků v terénu Michaela Vyležíková.

Dobrovolníci monitorují situaci na nádražích

Čeští dobrovolníci se nyní budou přesouvat na další místa, kde je potřeba pomoct. „Aktuálně už máme lidi v Preševu na makedonsko-srbské hranici a mapujeme situaci i na dalších místech, například na rakousko-slovinské hranici u Spielfieldu nebo nově právě v táboře Slavonski Brod v Chorvatsku,” říká Dalimil Petrilák, koordinátor iniciativy Pomáháme lidem na útěku.

Právě tato iniciativa v posledních pěti týdnech organizovala tábor na chorvatsko-srbské hranici Berkasovo-Bapska. Poslední uprchlíci z něj odjeli v úterý dopoledne, kdy tento hraniční přechod uzavřela chorvatská vláda. Dobrovolníci momentálně monitorují situaci na vlakovém nádraží v Šidu, odkud vyjíždí vlaky do nově otevřeného tábora ve Slavonském Brodu.

Hromadění uprchlíků hrozí i při čekání na vlak

Trasa uprchlíků má směřovat z Preševa na makedonsko-srbské hranici právě do Šidu, odkud by měl uprchlíky vozit vlak tábora ve Slavonském Brodu. Spoj by měla zajišťovat pouze jedna souprava maximálně pro 1200 lidí, která se bude na trati neustále točit. Svou trasu by měl zvládnout ujet během dvou hodin.

Vzhledem k tomu, že autobusy z Preševa přiváží do Šidu stále nové lidi, je pravděpodobné, že se zde začnou uprchlíci hromadit. Pro tento případ má UNHCR v okolí Šidu připravené 3 haly s kapacitou dohromady zhruba 600 osob. „To se může ukázat jako nedostatečné, ale mělo by to stačit jako ubytování pro ty nejzranitelnější, jako jsou matky s dětmi,” dodala Vyležíková.