Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Další tragédie u ostrova Lesbos. Žena a dvě malé děti se utopily

Autor: ČTK, sou - 
25. října 2015
12:11

Nejméně tři běženci dnes ráno zahynuli při ztroskotání lodi směřující z tureckého pobřeží na řecký ostrov Lesbos. Obětí rozbouřeného moře se stala žena a dvě malé děti, 48 dalších lidí se podařilo zachránit, informovala agentura DPA. Zhruba patnáct běženců se ale stále pohřešuje.

Většina posádky lodi, která ztroskotala na útesu nedaleko pobřeží Lesbu, pocházela údajně z Afghánistánu. Právě Afghánci se vedle Syřanů a Iráčanů pokoušejí nejčastěji překonat vody Egejského moře ve snaze dostat se z oblastí sužovaných válkami nebo bídou za lepším životem do Evropy.

Tři těla se podařilo z vody vytáhnout příslušníkům evropské agentury na ostrahu vnějších hranic Frontex. Po dalších asi patnácti pohřešovaných běžencích se stále pátrá.

Na moři zemřelo už přes 3000 lidí

Celkem už letos přes Středozemní moře do Evropy dorazilo 681 000 lidí, uvedla v pátek Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Více než 3000 lidí při pokusu o překonání moře zahynulo, z toho na 300 v Egejském moři.

Řecká pohraniční stráž se obává, že se s příchodem zimy a bouřlivého počasí počet případů utonutí migrantů v Egejském moři zvýší. Podle mnoha běženců začali pašeráci lidí v Turecku snižovat ceny, za něž nabízejí migrantům své služby, aby je navzdory obavám ze zhoršujícího se počasí donutili co nejrychleji nastoupit nebezpečnou cestu do Řecka.