Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za 81 miliard ročně si Turecko nechá uprchlíky. Summit EU trval sedm hodin

Autor: ČTK - 
16. října 2015
00:52

Summit Evropské unie v noci na pátek uvítal společný akční plán mezi EU a Tureckem, který v minulých dnech s Ankarou vyjednala Evropská komise. Po půlnoci to na tiskové konferenci po jednání prezidentů a premiérů osmadvacítky řekl předseda unijních schůzek Donald Tusk.

Společný plán by měl pomoci Evropě zvládnout masivní migrační krizi, kdy právě přes Turecko míří do EU největší počty převážně syrských uprchlíků. „Naše intenzivní vyjednávání s tureckými představiteli zde, v Ankaře i v New Yorku v posledních několika týdnech směřovala k jedinému cíli: Omezit migrační vlnu, která přes Turecko míří do EU,“ prohlásil Tusk.

Akční plán je podle něj významným posunem v tomto směru. Smysl však prý bude mít, pouze pokud příliv uprchlíků skutečně efektivně omezí.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Tuska doplnil s tím, že cílem akčního plánu je, aby uprchlíci ze Sýrie zůstávali v Turecku.

Podle dostupných diplomatických informací žádá kandidátská země EU výměnou za pomoc se zvládáním proudu uprchlíků kromě tří miliard eur (81 miliard korun) ročně na pomoc se situací v uprchlických táborech také rychlejší liberalizaci vízového režimu, otevření dalších kapitol přístupových rozhovorů, zařazení země na vznikající celoevropský seznam bezpečných zemí a formalizované vrcholné schůzky s osmadvacítkou.

Juncker k tomu na tiskové konferenci poznamenal, že přesná částka bude tématem dalších rozhovorů, které první místopředseda komise Frans Timmermans v příštích dnech ještě povede s tureckou stranou.

Různé evropské země ale mají s některými z těchto bodů problémy, upozorňují diplomaté. Kyperský prezident se například dnešní diskuse vůbec nezúčastnil.