Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Byty, ošacení i výuka češtiny: Církev podává uprchlíkům pomocnou ruku

  • Autor: všm - 
    14. 9. 2015
    18:39

    Byty, oblečení, předměty denní potřeby i výuku českého jazyka – to a další plánuje katolická církev nabídnout příchozím uprchlíkům. Do 24. září chce spustit registrační web, kde budou shromažďovány právě podobné nabídky pomoci od jednotlivých farností. Reaguje tak mimo jiné na výzvu papeže Františka, ať se církev zapojí do řešení migrační krize.

  • 1.Mít kde bydlet, je základ

    Malé byty do začátku by mohly být financované z restitucí (ilustrační foto) Malé byty do začátku by mohly být financované z restitucí (ilustrační foto) | archiv Blesku

    „S konkrétní nabídkou přišlo v rámci pomoci například Biskupství litoměřické. Generální vikář litoměřické diecéze Stanislav Přibyl řekl, že by chtěli pomoci s integrací lidí s vyřešeným pobytovým statusem. Biskupství se tak chce zapojit do Státního integračního programu, v rámci něhož pořídí dvacet až třicet malých bytů v různých místech a běžné zástavbě,“ popsal pro Blesk.cz František Jemelka z tiskového oddělení České biskupské konference.

    Nákup malometrážních bytů by podle něj měl být financován z takzvaných restitučních náhrad a vše by bylo doplněno poskytováním potřebných sociálních služeb ze strany litoměřické diecézní charity.

    Věřící ve farnostech a charity se ovšem i teď zapojují do okamžité pomoci lidem, kteří se dostali do naší republiky či třebas čekají na budapešťském nádraží Keleti. Pořádají se sbírky či dobrovolníci pomáhají přímo tam, kde je aktuálně třeba,“ nastínil Jemelka.

  • 2.Základní věci k životu - oblečení, boty

    Uprchlíci potřebují řadu věcí Uprchlíci potřebují řadu věcí | Blesk archiv

    Pomoc s ubytováním by rády nabídly i další farnosti, ne všechny na to ale mají prostředky. „Naše farnost bohužel nemá možnost nabídnout azyl uprchlíkům – naše fara je v dezolátním stavu a jiné budovy nemáme. Nicméně pokud bychom prostory měli, rádi je nabídneme komukoliv, kdo potřebuje pomocnou ruku. Naše farnost se tak aspoň zapojuje do materiálních sbírek. Souhlasíme také se všemi aktivitami církve i kohokoliv jiného, kdo se pokouší pomoci lidem v nouzi – pakliže tuto pomoc opravdu potřebují a využijí ji,“ okomentovala pro Blesk.cz farnost Bořetice.

    Podobná slova zazněla i od kněze Pavla Kašky z farnosti Milotice. „Farnost by uprchlíky přijala, pokud by se chtěli přizpůsobit místním poměrům. Neprosazovali násilně své náboženství nebo nechtěli žít jen z příspěvků farnosti či státu. V současné době je ovšem problém ubytovat v obci i naše rodiny – nedostatek stavebních míst,“ uvedl duchovní.

  • 3.Český jazyk i kultura

    Potřebují rozumět jazyku Potřebují rozumět jazyku | Profimedia

    Nedostatek finančních možností či bytových prostor se snaží některé farnosti kompenzovat. Například pražská Římskokatolická akademická farnost – složená převážně ze studentů – chce výhledově učit ty z uprchlíků, kteří u nás zůstanou, češtině a zvykům tuzemské kultury. Uvedl to pro Blesk.cz farář Tomáš Halík, který se mimo jiné pozastavil nad přístupem politických špiček k uprchlické krizi.

    „S vděčností a radostí vítám každou příležitost, kdy mohu být oprávněně hrdý na svou církev. Jsem nesmírně vděčný za papeže Františka, který světu nejen slovy, ale životním příkladem ukazuje, co to znamená být opravdu křesťanem – a to i v případě uprchlíků. Zatímco populističtí politici – včetně Klause a Zemana – parazitují na vlně strachu, hysterie, paniky a předsudků, která zachvátila část naší společnosti jako ošklivá nákaza, církev nabízí a uskutečňuje pomoc.

  • 4.Sousedská pomoc

    Sousedská pomoc a solidarita Sousedská pomoc a solidarita | Profimedia.cz

    Zástupci farnosti Vršovice se omlouvají, že u nich uprchlíci ubytování nenajdou. Nemají pro tyto účely žádné vhodné prostory. Na druhou stranu mohou ale nabídnout personální pomoc těm farnostem, které by to potřebovaly, spolupráci by měla usnadnit právě ona „centrální evidence“. 

    Hlavní smysl pomoci nicméně vidí jinde. „Hlavní role farností by měla být v tom, že uprchlíkům nabídneme místo ve společenství vzájemně si pomáhajících lidí, což je něco, co ve východních společnostech (a občas i na venkově) dosud samozřejmě funguje, ale v západních velkoměstech už tak ne. Z toho pak pramení spousta problémů při integraci, ti lidé můžou dostávat nějaké příspěvky, ale vlastně tu jsou bezprizorní, ponecháni osudu v bezejmenném davu. Tohle je myslím to, co můžou farnosti nabídnout nad rámec toho nejnutnějšího, co stejně bude muset garantovat stát,“ vysvětlil pro Blesk.cz zástupce farnosti.