Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Syrský uprchlík nakopnutý kameramankou dostal práci ve Španělsku

Autor: ČTK - 
26. září 2015
11:20

Syrský fotbalový trenér, kterému na maďarských hranicích podrazila nohy maďarská televizní kameramanka, se po krutém přijetí v Evropě dočkal satisfakce. Španělská fotbalová škola na madridském předměstí Getafe mu nabídla práci. Napsal to španělský deník El Mundo, který zveřejnil mužův příběh, což zaujalo vedení zmíněného klubu.

Ještě před týdnem se Usáma Abdal Muhsín cítil v Evropě jako nevítaný host. On a jeho syn byli ve skupině lidí, do nichž na hranici se Srbskem kopala kameramanka televize N1TV. Usámovi podrazila nohy, když se mu se sedmiletým chlapcem v náručí podařilo prodrat se kordónem maďarské policie snažící se zabránit běžencům v cestě do země.

"Cítil jsem bolest, když jsem viděl strach a paniku v očích svého syna. Zaíd plakal dvě hodiny... Neodpustím jí to. Chci spravedlnost, protože to, čeho se dopustila, je nelidské," řekl španělským médiím po příjezdu do země.

Od chvíle, co se mu ozval šéf fotbalové školy z madridského předměstí Getafe, vidí ovšem Evropu docela jinak. Do Mnichova, kam se přes Maďarsko a Rakousko dostal, pro něj přijel novinář zmíněného španělského deníku a přes Paříž a Barcelonu ve čtvrtek dorazili do Getafe.

 

Dostal byt, šanci pracovat a jeho dva synové budou moci ve Španělsku chodit do školy. "Vidím budoucnost své rodiny v této zemi," řekl novinářům muž, který po útěku ze své země absolvoval jako desetitisíce dalších strastiplnou plavbu z Turecka do Řecka a pak pěší a vlakovou pouť přes Balkán do Maďarska.

Lidé, kteří jako on prchají ze Sýrie před občanskou válkou, se prý budou moci vrátit, až bude poražen jak prezident Bašár Asad, tak radikálové z Islámského státu. Zda a kdy se do své rodné země zase podívá, ale Muhsín netuší.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi