Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka: Česko komisi s uprchlickými kvótami neustoupí, bojujeme o princip

Podle premiéra není možné Komisi ustoupit
Podle premiéra není možné Komisi ustoupit  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Redakce Blesk.cz, ČTK - 
13. září 2015
13:07

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nepovažuje za možné ustoupit požadavku Evropské komise na zavedení povinných kvót na přijímání uprchlíků. Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip řekl, že Česko by se v případě prosazení povinných kvót mělo obrátit na Evropský soudní dvůr s žalobou na Evropskou komisi. Vše zaznělo v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Není možné ustoupit. Ta naše pozice je pevná a naše argumenty významné," uvedl Sobotka k postoji zemí Visegrádské skupiny, který je terčem kritiky EK. Česko nyní Visegrádu předsedá. Premiér podotkl, že uprchlíci se chtějí dostat do Německa či Švédska a není možné je násilně držet v uprchlických táborech ve středoevropských a východoevropských zemích. "Jsme připraveni pomáhat, ale na dobrovolné bázi," řekl.

Filip k důvodům žaloby na Evropskou komisi uvedl, že zavedení kvót by znamenalo ztrátu suverenity jednotlivých členských států. Předseda EK Jean-Claude Juncker se podle něho projevil jako "zcela nekompetentní člověk".

Juncker ve středu představil nový plán Bruselu, jak čelit přílivu statisíců uprchlíků do Evropy. Jedním z navrhovaných opatření je povinné přesunutí celkem 160.000 běženců z Itálie, Řecka a Maďarska do ostatních států unie podle stanoveného klíče.

Rovněž Sobotka uvedl, že by se tím Česko i další členské státy vzdaly svých kompetencí a do budoucna práva na kontrolu nad počtem azylantů. Procenta by totiž byla platná stále. "Bojujeme o princip," zdůraznil Sobotka, který také volá po regulaci ekonomické imigrace. Obává se toho, že pokud kvóty projdou, další opatření k omezení migračních vln už nebudou přijata. Zmínil mimo jiné zlepšení ochrany schengenské hranice a vznik přijímacích středisek na této hranici.

Sobotka nechtěl předjímat, zda by se vláda s žalobou na EK obrátila. Zdůraznil, že Česko bude postupovat koordinovaně se zeměmi visegrádské čtyřky. EU by se neměla soustředit jen na následky, ale také na odstranění příčin uprchlické krize, shodli se Sobotka a Filip.

Premiér očekává, že ještě zhruba do konce října bude do unie stále přicházet 3000 až 5000 uprchlíků denně, v zimě vlna opadne. Příští rok se může obnovit.

Ptám se, pane premiére Ptám se, pane premiére | Blesk Zprávy 24