Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

71 uprchlíků zemřelo kvůli sporu v pašeráckém gangu, říká zástupce šéfa Europolu Oldřich Martinů

Autor: rc - 
5. září 2015
11:29

Chtěli se dostat z válkami zmítané země na svobodu. Pomoct jim měl pašerácký gang. Jenže všechno dopadlo jinak. Už byli téměř u cíle, projížděli Rakouskem, když řidič zastavil u cesty a 71 běženců nechal zemřít. Podle zástupce šéfa Europolu Oldřicha Martinů to bylo kvůli hádce řidiče a šéfa pašéráků.

Cesta za svobodou stála život 71 uprchlíků. Běženci si za cestu do vytoužené země zaplatili pašerácký gang. Služby pašeráků se pohybují kolem osmi tisíc eur. „Je to různé, ale ta čísla se většinou pohybují kolem sedmi až osmi tisíc eur za osobu. Převaděčství spadá do kategorie kriminality, která je velmi lukrativní a zároveň velmi složitě postižitelná,“ říká zástupce šéfa Europolu Oldřich Martinů Novinkám.cz.

Pašerácký gang měl zoufalým uprchlíkům zajistit bezpečnou cestu do vysněné země a s padělanými doklady i lepší budoucnost. Místo toho je v útrobách nákladního vozu čekala krutá smrt. Mezi šéfem gangu a řidičem, který uprchlíky převážel, nastal konflikt kvůli financování. „Předcházela tomu určitá neshoda mezi organizátorem, tedy šéfem gangu, a tím řidičem, který uprchlíky fyzicky vezl. Byl to spor ohledně financování,“ říká Novinkám.cz Oldřich Martinů.

„Řidič vyhrožoval, že pokud nedostane zaplaceno, tak že tam ty lidi nechá, což následně také bohužel udělal,“ pokračuje Oldřich Martinů pro Novinky.cz.

Řidič zastavil vůz u silnice, vystoupil a uprchlíky nechal v nákladním vozu záměrně udusit.

Gang, který uprchlíky převážel, má kořeny na západním Balkáně a zapojeno je do něj až 30 tisíc lidí. „Podle našich zjištění přitom bylo identifikováno 30 tisíc osob podílejících se na pašování lidí a zahájeno bylo vyšetřování 1300 kauz,“ říká o lukrativním obchodu Oldřich Martinů.

Pašeráci si přijdou na ohromné peníze. Největší odhalený zisk jedné gangsterské skupiny se pohyboval kolem 71 milionů eur za pololetí.

„Gangy se snaží ty peníze vyprat a právě k tomu často slouží ty legální struktury, o kterých jsem mluvil. Samozřejmě se ty prostředky používají i na další trestnou činnost nebo na úplatky,“ vypráví o pašeráckých praktikách Oldřich Martinů.

Z peněz získaných z pašování lidí se dokonce financuje i terorismus.

mandat ( 5. září 2015 18:52 )

 Proc u vsech clanku s uprchliky nemate diskuze ? Mate strach, ze se dozvite,co si kazdy normalni clovek mysli.Cela akce s uprchliky je katastrofa pro Evropu.Jak po bezpecnostni strance,tak ekonomicke a zdravotni.V 'Evrope je dost problemu,ktere se neresi a ted se sem nasadi tyhle paraziti,co nas zacnou systematicky vytlacovat.Mame se opravdu na co tesit.

Zobrazit celou diskusi