Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Experti: Uprchlíci se už v Česku usadili a poslali pro rodiny

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. srpna 2015
13:32

Podle zpráv cizinecké policie přibývá v Česku mezi zadrženými běženci žen a dětí. Jen za poslední víkend to bylo 22 matek se 40 dětmi. V červnu přitom cizinecká policie narážela na uprchlíky jednotlivě, a to hlavně na muže. Důvodů, proč se trend změnil, je podle odborníků několik – hrozba dostavby protiuprchlického plotu v Maďarsku i zázemí, které mohou rodinám poskytnout první usazení běženci.

Příliv běženců do Česka se stabilizoval, týdně zadrží policisté kolem 300 migrantů bez dokladů. Co se ale změnilo, je složení a velikost skupin, na které policisté v posledních týdnech narazili. Typická uprchlická skupina nyní čítá až pět desítek lidí a velkou část z nich tvoří matky s dětmi. Proč? Podle odborníků je to začátek jakési druhé migrační fáze.

Více žen a dětí

„I ti mladí muži, kteří byli tak démonizovaní, jsou mnohdy ženatí a jejich rodiny čekají někde v bezpečí, až se jejich živitel dostane někam, kam za ním mohou přijít,“ myslí si Ludmila Bobysudová z Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Je tak možné, že příliv mužů-uprchlíků už má Evropa do jisté míry za sebou a teď je budou následovat celé rodiny, které už dostaly zprávy od svých blízkých. K tomuto názoru se přiklání i cizinecká policie.

„My se domníváme, že někteří muži, kteří migrovali na začátku výhradně sami, už teď třeba bojují o azyl v Německu a už tam mají určité zázemí. Ženy s dětmi cestují za nimi se zbytkem rodin,“ vysvětluje teorii cizinecké policie její mluvčí Kateřina Rendlová.

Podle policistů navíc za muži-průzkumníky nepřichází jen manželky a děti. „Cestují s různými bratranci a strýci a tak dále. Zkrátka další část rodin cestuje za těmi, kteří už tam jsou,“ dodává Rendlová.

Je ale třeba upozornit, že mezi žadateli o azyl byly vždy ženy s dětmi. Jen ne v takové míře. Podle Bobysudové se navíc ženy skutečně mohou vydat do Evropy i bez mužů – může jít totiž o vdovy.

Už to nejsou jednotlivci

Uprchlíci už navíc necestují na vlastní pěst, ale ve větších skupinách. Výjimkou není například 30 lidí pohromadě. I pro tento trend mají odborníci pragmatické vysvětlení.

„Důvodem bude dostavba plotu na maďarsko-srbských hranicích. Lidé se budou snažit překročit hranici volně do té doby, dokud budou moct,“ předpokládá Ludmila Bobysudová.

Druhým důvodem pak mohou být i zprávy, které uprchlíci před cestou nebo během ní dostali. Pokud se jejich blízcí dostali do své cílové stanice bez problémů, mohou mít jejich následovníci pocit, že i ve větších skupinách se zákonům evropských zemí vyhnou.

Náhoda?

Těmto názorům ale oponuje například Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci. „Podle mě je to jen náhoda. Ta čísla od začátku ukazovala, že to nejsou jen mladí muži bez rodin,“ myslí si a dodává, že počet uprchlíků už dál zůstane stabilní. „Je to otázka intenzity kontrol, počet lidí je konstantní. Neočekávám, že se budou čísla snižovat, ale zároveň ani neočekávám, že budou narůstat.“