Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Prase s turbanem a koránem: Fanoušci vytáhli transparent, klub dostal pokutu 100 tisíc

Transparent, který domácí fotbaloví fanoušci roztáhli během utkání Jablonce s pražskou Bohemkou
Transparent, který domácí fotbaloví fanoušci roztáhli během utkání Jablonce s pražskou Bohemkou  (Autor: Reprofoto supporters.cz)
Autor: simao - 
13. srpna 2015
17:21

Uprchlická krize se řeší už i v rámci českého sportu. V Jablonci totiž příznivci tamního klubu roztáhli během prvoligového utkání transparent s jasným protiislámským zaměřením. Bojovnice Evropa kope do pozadí vepře s turbanem, kterému při letu směrem k Turecku vypadává korán. Jenže na tenhle naprostý úlet si posvítila Policie ČR i fotbalová disciplinárka.

Na fotbalové utkání v Jablonci dorazila politika, ač podle mnohých fanoušků nemá v hledišti co dělat a má jít především o sport. Jablonečtí fans se však rozhodli sdělit svůj názor na současnou imigrační vlnu. V utkání 1. ligy roztáhli v hledišti transparent, jeho snímek přinesl web supporters. cz. Kvičící prase v turbanu letí po tvrdém zásahu blonďaté bojovnice se štítem "Europa" přes Turecko pryč z Evropy. Jenže kvůli tomuhle úletu čekaly fanoušky i klub problémy se zákonem.

Nenávistné choreo, které je notně za hranou, zajímalo i policii. "Byly zahájeny úkony pro podezření ze spáchání trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezení jejich práv a svobod," potvrdila nedávno Blesk.cz Vladimíra Šrýtrová z Policie ČR Libereckého kraje. A dodala: "Obrátili jsme se na znalce z oboru extremismu a na základě jeho vyjádření budeme moci posoudit, zda byla naplněna skutková podstata trestného činu, nebo ne. Vyžádali jsme si také kamerové záznamy z tribuny fotbalového stadionu."

Pokud by se prokázal zmiňovaný trestný čin, hrozí viníkovi či viníkům až dva roky odnětí svobody. Mezitím již o trestu rozhodla Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR. Jabloneckému klubu uložila pokutu 100 tisíc korun.

Klub se již za počínání svých fanoušků omluvil. "Rádi bychom se omluvili za nedůstojné chování části našich fanoušků všem menšinám, které tento obrázek mohl pobouřit," uvedl pro server iDNES.cz mluvčí klubu Štěpán Hanuš. Podotkl přitom, že fanoušci klub oklamali. Bojovnici Evropu měli předem schválenou, doplnili však transparent o onoho vepře.

Jablonečtí fanoušci však vydali prohlášení, ve kterém transparent hájili: "Velmi nás překvapuje mediální a lidská hysterie okolo naší karikatury Islámského bojovníka, který je slečnou Evropou vyhnán zpět, odkud přišel. Jistě si pamatujete na aféru Charlie Hebdo, jejíž karikaturistický styl a nadsázka byly naším vzorem při vyjádření názoru na Islámský stát, jeho bojovníky a genderovou nerovnost v muslimském světě." Disciplinárka již o trestu pro klub rozhodla, nyní se čeká, jak po vyhotovení odborného posudku zareaguje policie. Budou potrestáni i fanoušci?

Za Vikinga se sekerou a muslimem platí i Plzeň

Jablonecký klub přitom není jediný, komu disciplinární komise určila stotisícovou pokutu. Platit má i mistrovská Viktorii Plzeň – podle komise se její fanoušci provinili v úvodním ligovém kole nové sezony se Slavií, když přišli s další protiislámsky zaměřenou choreografií. Vyvěsili totiž plakát s Vikingem, který stojí se sekerou nad muslimem. Vše doplňoval nápis "Evropo, probuď se".

hejhej ( 13. srpna 2015 19:10 )

Na islámisty se nesmí karikatura, nesmí se říct pravda, naši zakonádarci jim lezou do zadku. Oni mohou vyhrožovat násilím v zemi, do které nepozvání přicestovali a kde se mnohdy chovají hůř než divoká zvěř. Naše zákonodárci netrestají kriminálníky,místo toho nahrávají nemakačenkům, přiživníkm. Kdo je zvědavý se dívat na ženské zahalené v hadrech. Pokud chtějí do Evropy, mají si zjistit evropské zvyky a přizpůsobit se. Pokutami se nic nevyřeší, nikdo je tady nechce až na pár jako je Šabatová, Diensbier a jím podobní análníci.

datelobecny ( 13. srpna 2015 19:00 )

Tak ne jak to začínalo i ve Francii, lidi byli násliłím nuceni tyto muslimské parazity trpět, a teď tam neví co s nimi.

fik01 ( 13. srpna 2015 17:39 )

 Je to velice povedená karikatura,nevím za co by měli represivní složky státu kohokoliv trestat nebo vyšetřovat. Uz dnes je v naší vlasti větší nesvoboda jak za komunismu.

Zobrazit celou diskusi