Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlíky drželi únosci, kteří se vydávali za policisty: Migranti je přemohli a utekli

Mexičtí migranti při protestu (ilustrační foto)
Mexičtí migranti při protestu (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
23. června 2015
07:31

Problémy s uprchlíky neřeší jen Evropa. Desítkám migrantů mířících do USA se podařilo uprchnout mexickému gangu únosců, který je v přestrojení za policisty držel v zajetí dlouhé hodiny.

Desítky migrantů ze středoamerických zemí dokázaly uprchnout mexickému gangu, který je unesl během jejich cesty do Spojených států. Podle stanice BBC to vyplývá z výpovědi, kterou v neděli podali někteří z uprchlíků mexické policii. Únosy migrantů jsou v Mexiku běžnou praxí gangů, které tak rekrutují nové členy či vydělávají na výkupném od rodin.

Málokdy se však ze spárů zločinců podaří utéci tak velkému počtu lidí najednou. Mexická média uvádějí, že ve skupině bylo až sto osob. Policie se od migrantů dozvěděla, že do jejich autobusu v sobotu vstoupili ve městečku Ocotlán v jihomexickém státě Oaxaca muži vydávající se za policisty. Nato je vzali do garáží, kde je okradli a násilím drželi dlouhé hodiny.

Unesená skupina se však rozhodla jednat a své únosce po bitce přemohla a uprchla. Někteří z nich zamířili do okolních lesů, jiní událost oznámili policii. Nejméně 37 z nich policie zadržela a předala místním imigračním úřadům.

Ze států Střední Ameriky přes Mexiko do USA směřují desetitisíce lidí ročně. Řada z nich se stává oběťmi kriminálních skupin. Zločinecké bandy pak po rodinách unesených požadují výkupné, nebo své zajatce nutí podílet se na zločineckých aktivitách. Policie jich v posledních letech osvobodí mnoho stovek ročně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi