Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlíci se na moři ztratili: Vrátili je do Tuniska

Další lodě s uprchlíky ve Středozemním moři
Další lodě s uprchlíky ve Středozemním moři  (Autor: EPA)
Autor: ČTK ljš - 
25. dubna 2015
22:07

Tři rybářské čluny dnes přepravily to tuniského přístavu Džardžis 98 afrických běženců, kteří se chtěli ilegálně dostat na italský ostrov Lampedusa, ale ztratili se na moři. Červený kříž už v pátek na moři objevil údajně zhruba 80 zbloudilých migrantů.

"Zahlédli jsme v pátek běžence ztracené poblíž Džardžise, ale kvůli špatnému počasí jsme je mohli dopravit do přístavu až dnes," řekl kapitán jedné z rybářských lodí. Všichni utečenci podle něj pluli na jednom nafukovacím člunu.

"Vypluli jsme v pátek v pět ráno ze Zuáry (v sousední Libyi), ale v poledne náš člun začal nabírat vodu. Tuniští rybáři nás naštěstí zahlédli a vydali se nám na pomoc," řekl jeden z běženců z Pobřeží slonoviny.

Zachránění jsou podle AFP většinou z Mali, Gambie, Senegalu a Pobřeží slonoviny. U tuniských břehů bylo už 13. dubna zachráněno 178 uprchlíků a a dalších 169 během tohoto měsíce.

Do Itálie odplouvají lodě s běženci nejčastěji z Libye, neboť organizátoři těchto převozů využívají chaosu, který v zemi po pádu autoritářského režimu panuje. Před týdnem při převrácení jedné z takových lodí zahynulo na 750 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi