Jak se později ukázalo, byl stav novorozence vzhledem k jeho genům "normální". Jeho babička si totiž vzpomněla na vyprávění o svých předcích, kteří žili v Kentucky od počátku 19. století. Chlapečkova prababička Luna Fugate prý byla "nejmodřejší žena, kterou kdy kdo viděl".

Příběh rodiny modrých lidí se ale počíná už o šest generací dříve v roce 1820, kdy se do městečka Troublesome Creek přestěhoval francouzský sirotek Martin Fugate. Podle zjištění hematologa Madisona Caweina z University of Kentucky byl tento muž nositelem recesivního genu, který způsobil poruchu zvanou methemoglobinémie.

Co je methemoglobinémie?

Methemoglobinémie je fyziologická porucha charakterizovaná přítomností abnormálně vysokého množství methemoglobinu v krvi. Methemoglobin, narozdíl od hemoglobinu, na sebe neváže téměř žádný kyslík, takže ho nemůže přenést do tkání. Krev pak není červená jako u normálních pacientů, ale hnědá.

Pravděpodobnost, že se potkají dva lidé s takovýmto genem je naprosto minimální. Před dvěma sty lety v Troublesome Creeku k této obrovské náhodě ale došlo. Martin Fugate si vzal Elisabeth Smith, která tento "špatný" gen také měla, a na modré potomky tak bylo zaděláno. Ze sedmi narozených dětí byly čtyři modré až fialové.

Protože Fugatovi žili v horách a byli od světa poměrně izolovaní, docházelo po generace k příbuzeneckých sňatkům. Jeden z Fugatových synů Zachariach se oženil se sestrou své matky. Jeho bratr Levy si vzal dívku z rodiny Ritchieových, která byla se Smithovými příbuzná. Z tohoto sňatku vzešla právě Benjaminova prababička Luna.

S nástupem nové doby se pak potomci Martina Fugata rozprchli do světa a pravděpodobnost vztahu s nositelem recesivního genu se tak minimalizovala. Velmi ojedinělou poruchu připomnělo až narození Benjamina v roce 1975.

Zda je Benjamin, který prý nakonec ojedinělou barvu kůže ztratil a měl prý jen modré nehty a rty, stále naživu se televizi ABC nepodařilo vypátrat. Objevili jeho matku, Hildu Stacy (56), ta se ale k modré záhadě nevyjádřila.