Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zátah napříč Českem kvůli zákazu HHC: Inspektoři kontrolují prodejny i automaty

Autor: ČTK - 
6. března 2024
13:42

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ode dneška zahájili kontrolu dodržování zákazu prodeje výrobků, které obsahují návykové látky HHC a také HHC-acetát, HHC-O a THCP. Kontrolovat budou kamenné prodejny potravin, automaty i internetový prodej, avizovala inspekce na svém webu. Po Česku se právě provádí desítky kontrol dodržování zákazu HHC, mezidobí s mírnějším přístupem není, řekl ČTK šéf protidrogové centrály.  

Kontroly inspekce zahájila na základě opatření obecné povahy, které dnes vydala k novelizovanému nařízení vlády o seznamech návykových látek. „Inspektoři bezprostředně zahajují kontrolu dodržování uvedeného opatření v celém řetězci uvádění potravin do oběhu. Intenzita kontrol se bude odvíjet zejména od výsledků kontrol v terénu,“ uvedla SZPI.

Vláda se rozhodla tyto syntetické látky zakázat kvůli tomu, že se k nim bez problémů dostávaly děti. Prodejci je nabízeli i ve formě cukrovinek, jež se obalem a podobou nikterak nelišily od těch obvyklých v obchodech s potravinami. Nepomáhal ani zákaz prodeje dětem a mladistvým do 18 let.

Video  Vláda rozhodla o zákazu produktů s HHC. Ministr Válek: Přístup má být podobný jako k alkoholu!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Výrobci v textu na obale například uváděli, že jde o sběratelské předměty či že je výrobek určen jen k průmyslovým, technickým a zahradnickým účelům. S tímto nyní neuspějí.

Za potravinu bude považován jakýkoliv výrobek, který má vzhled, vůni, chuť, tvar, některé složky či jiné charakteristické vlastnosti typické pro potravinu, a proto lze důvodně předpokládat, že spotřebitel bude výrobek používat jako potravinu, tj. bude ji konzumovat, uvedlo minulý pátek ministerstvo zemědělství.

Vláda novelu vytvořila poměrně rychle na základě několika případů, při nichž se museli záchranáři a lékaři postarat o nezletilé, kteří se předávkovali.

Zákaz prodeje skončí 1. ledna 2025, kdy by už měla platit připravovaná novela zákona o návykových látkách, která látky označuje za psychoaktivní a reguluje jejich prodej. Nyní ji projednává Poslanecká sněmovna, zatím ale není shoda na jejím konečném znění, aby mohla být schválena.

Video  Záchranář o otravách bonbony s kanabinoidy. Jak HHC na děti působí?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi