Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bartoš a Bek to schytávají za přijímačky. Kde všude digitalizace selhala? A chyba byla opravena

  • Autor: ČTK,eis,Tomáš Lamberský,red - 
    Aktualizováno -
    1. 2. 2024
    20:21
    1. 2. 2024
    13:05

    Dnes ráno měli lidé začít podávat elektronické přilášky na střední školy, systém však spadl a jeho start se odložil. Ministři Mikuláš Bek (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti) schytávají kritiku za nefungujicí systém. Elektronické podání přihlášky na střední školu ale není jediné, kde digitalizace selhala. Ve čtvrtek večer Bek oznámil, že chyba byla již opravena, systém se rozjede během pátku.

  • 1.Bekovy přijímačky

    Mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová dnes ČTK sdělila, že elektronický systém pro přihlášky na střední školy (DiPSy), který se měl dnes po půlnoci otevřít uchazečům, bude kvůli problémům s nahráváním příloh spuštěný později.

    Dnes se začne systém znovu testovat z hlediska bezpečnosti a spustí se pravděpodobně v pátek večer, řekl ČTK ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. V průběhu dne dodal, že systém přihlašování na střední školy je opravený, je třeba ho otestovat, řekl. Systém by chtěl spustit v pátek, večer by měl fungovat.

    Ministr Bartoš redakci Blesku sdělil, že chyba byla objevena při finálním testování. „Proto bylo rozhodnuto pozdržet spuštění systému o den. Klíčová je z pohledu MŠMT nyní bezpečnost dat. Ráno jsme s DIA na setkání s MŠMT a Cermat nabídli případnou nadstandardní součinnost, pokud by bylo třeba. Nejde o hledání viníků, ale o zpřístupnění systému žadatelům. To očekáváme zítra. Čas na přihlašování je do 20. 2. a právě díky online způsobu přihlašování tentokrát není rozhodující pořadí podání přihlášky, času je tedy dostatek,“ sdělil redakci Blesku. 

    Mezitím na sociální síti X schytával kritiku za to, že nejen digitalizace pod jeho gescí se stále potýká s problémy, ale i komunikace. Ani v minulosti totiž nerozhodovalo o přijetí na střední školu pořadí podání přihlášek, jak v neobratném vyjádření ministr uvádí.  

    Kritika se sype rovněž na hlavu ministra školství Mikuláše Beka. Přijímací řízení na střední školy je dlouhodobě společensky vyhroceným tématem kvůli podhodnoceným kapacitám na středních školách zejména v Praze a středních Čechách, ale také kvůli v minulosti nepřehlednému systému přijímacího řízení. Ten letošní to měl „napravit“, ale jeho start se opět nepovedl. 

    „Prioritou je vyřešení problému. Až problém bude vyřešen, budeme se věnovat analýze příčin té chyby, která způsobila odklad spuštění systému. A následně lze vyvozovat odpovědnost konkrétních lidí. Politickou odpovědnost samozřejmě nesu,“ napsal Bek redakci Blesku.

    Mluvčí Digitální a informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová Blesku řekla, že přihlášky má pod palcem pouze Cermat. Agentura, která např. připravovala nepříliš úspěšné digitální občanky, se prý na novém systému nepodílí. Podle mluvčí pouze zajišťuje funkčnost Identity občana, přes kterou se do systému přihlašuje. DIA také nabídla Cermatu své lidi, aby jim pomohli či poradili. Potvrdila tak slova Bartoše.

    Chyba opravena

    „Funkce vkládání příloh, která způsobila zpoždění spuštění systému pro elektronické podávání přihlášek na SŠ, byla opravena. Nyní je po implementaci opravy prověřována funkčnost celého systému. Následně proběhne znovu testování bezpečnosti. Podle vyjádření Cermatu bude systém spuštěn během pátku,“ oznámil večer Bek.

  • 2.ANO: Ať se termín prodlouží

    ANO vyzvalo vládu, aby kvůli nefunkčnímu systému prodloužila lhůtu pro podávání přihlášek na střední školy minimálně o jeden týden. Při návštěvě stínové vlády hnutí ANO v České Lípě to novinářům řekla stínová ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. 

    „Jde už o druhý výbuch této vlády u přijímaček na střední školy, zatímco loni podcenili kapacity škol a studenti i rodiče byli často hozeni do problému s nedostatečnými kapacitami, tak letos nejde zatím podávat přihlášky vůbec,“ doplnila Dostálová. Selhání podle ní způsobil ministr Bek, za kterým jde politická odpovědnost. Svou odpovědnost podle ní mají i Piráti, kteří ve vládě odpovídají za digitalizaci.

  • 3.Bartošovy eDoklady

    V nedávné době se s problémy potýkala nová aplikace eDoklady, do které si od 20. ledna lze uložit elektronickou variantu občanského průkazu. Kvůli velkému náporu se v dnech spuštění objevovaly problémy s přihlášením přes Identitu občana. Důvodem bylo přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana běží. Podle místopředsedy vlády pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) měly na výpadky vliv i problémy cloudových technologií Azure od Microsoftu, které byly podle Bartoše v celé Evropě.

    Ředitel DIA (Digitální a informační agentury) Martin Mesršmíd v Epicentru na Blesk.cz Ředitel DIA (Digitální a informační agentury) Martin Mesršmíd v Epicentru na Blesk.cz | Blesk:Michal Protivanský

  • 4.eDoklady a eRecept

    Kvůli problémům s identifikací osob v základních registrech nedávno měli někteří lidé potíže při vyzvedávání léků na recept prostřednictvím občanského průkazu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) po nahlášení výpadků napsal, že v souvislosti se spuštěním mobilní aplikace eDoklady byla téměř nedostupná identifikace osoby v základních registrech a přes Identitu občana, kterou využívá i eRecept.

    Digitální a informační agentura (DIA), která systém spravuje, zdůraznila, že eDoklady nezpůsobily problémy při ověřování totožnosti klasickým způsobem u eReceptu. Problémy nezaznamenaly ani lékárny oslovené ČTK. Většina lidí využívá při vyzvedávání léků kód na telefonu a totožnost neprokazuje.

    Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ředitel Digitální a informační agentury (DIA) Martin Mesršmíd na tiskové konferenci ke spuštění aplikace eDoklady (22.1.2024) Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a ředitel Digitální a informační agentury (DIA) Martin Mesršmíd na tiskové konferenci ke spuštění aplikace eDoklady (22.1.2024) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 5.Zádrhely u systému Jenda

    S podobnými problémy jako eRecept se po spuštění eDokladů podle vyjádření ministerstva práce na sociální síti X potýkal i systém Jenda pro vyřizování žádostí o sociální dávky.

    Marian Jurečka po jednání celostátní konference KDU-ČSL. (26.1.2024) Marian Jurečka po jednání celostátní konference KDU-ČSL. (26.1.2024) | Blesk:Jakub Poláček

  • 6.Vojtěchovy recepty

    Problémy se v uplynulých letech vyskytly například kolem dvou systémů, které zavedly elektronickou komunikaci do zdravotnictví - eRecept a e-neschopenky. Elektronické recepty lékaři povinně vydávají a lékárny přijímají od ledna 2018, před startem systému se například objevily obavy z pomalé registrace lékařů nebo z toho, jak se s digitalizací receptu vypořádají starší zdravotníci. Samotné spuštění ale fungovalo hladce.

    V uplynulých letech se nicméně kolem e-receptů objevily potíže při odstávkách centrálního úložiště, v červnu 2020 také nešlo hladce rozšíření systému o možnost vyzvedávat léky na základně předložení osobního průkazu (vedle toho mohou pacienti od lékaře dostat vytištěný papírový recept s kódem, předpis je možné dostat i e-mailem nebo prostřednictvím SMS zprávy).

    Systém eReceptu zatím funguje dobře, potvrdili na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a zastupující ředitelka SÚKL Irena Storová Systém eReceptu zatím funguje dobře, potvrdili na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a zastupující ředitelka SÚKL Irena Storová | MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky / Paparazzi

  • 7.Další výpadek

    Systém elektronických receptů eRecept se potýkal s technickými problémy také v lednu 2022, kdy kvůli výpadku systému elektronických receptů nemohli lékaři několik hodin vydávat e-recepty a měli problém i se zadáváním výsledků testování nebo očkování proti covidu-19. Česká lékárnická komora tehdy uvedla, že nebylo možné vydávat léky běžným způsobem víc než pět hodin, což označila za nejdelší výpadek od vzniku e-receptů.

    Lékaři mají povinnost od 1. ledna příštího roku vydávat elektornické recepty. Lékaři mají povinnost od 1. ledna příštího roku vydávat elektornické recepty. | profimedia.cz

  • 8.e-neschopenka

    Kritika v minulosti přišla k fungování e-neschopenek, které začali lékaři vystavovat a zaměstnavatelé a správa sociálního zabezpečení přijímat v lednu 2020. Přes kritiku ze strany několika lékařských sdružení ale ministerstvo práce a sociálních věcí opakovalo, že nový systém je plně funkční, podle něj bylo za potížemi nejspíše nastavení lékařských softwarů či pozdější přihlášení firem do systému. Po začátku pandemie koronaviru ale e-recepty i e-neschopenky přes všechny potíže ukázaly svou užitečnost, umožňují totiž omezit kontakty nemocných.

    Nemocenská 2019: Co přinese zrušení karenční doby? Nemocenská 2019: Co přinese zrušení karenční doby? | Profimedia

  • 9.Registrační systém pro očkování

    Kritika se v polovině ledna 2021 také snesla na registrační systém na očkování proti koronaviru pro lidi starší 80 let, kteří nebyli klienty domovů pro seniory. Jeho spuštění provázel velký zájem, ale i technické problémy. Potíže se vyskytovaly také v dalších dnech, objevily se třeba případy, kdy lidé dostali termín a později jim byl zrušen. Tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) kritiku odmítl. „Systém nezkolaboval, jak někteří tvrdili, ale byl přetížen,“ řekl večer v den jeho spuštění.

    Očkování proti covidu-19 Očkování proti covidu-19 | Reuters

  • 10.Elektronické dálniční známky

    Výpadky a nefunkčnost provázely 1. prosince 2020 spuštění prodeje elektronických dálničních známek, které od ledna 2021 nahradily známky lepené na okno auta. Systém byl první den od rána mimo provoz kvůli technické chybě, znovu fungovat začal po vyřešení problému po 16. hodině. Nefunkční systém vyvolal vlnu kritiky ministerstva dopravy.

    Přípravy nového systému dálničních známek provázely problémy už v počátcích, tehdy stály místo i tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Stát po vlně kritiky zrušil původní soutěže na provozovatele IT systému a spolu s tím zastavil další návazné tendry. Ministerstvo dopravy poté zakázku zadalo státnímu podniku Cendis.

    Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci ke startu projektu elektronických dálničních známek (1. 12. 2020) Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci ke startu projektu elektronických dálničních známek (1. 12. 2020) | Blesk:Jakub Poláček

  • 11.Online sčítání lidu

    S problémy se potýkalo i sčítání lidu, které se konalo od 27. března do 11. května 2021. Začátek on-line cenzu provázely potíže s informačním systémem. Po spuštění se musel hned první den zhruba na deset hodin odstavit. Poté on-line verze fungovala bez větších problémů.

    Online formulář Sčítání lidu 2021 měl v první den svého fungování problémy. (27. března 2021) Online formulář Sčítání lidu 2021 měl v první den svého fungování problémy. (27. března 2021) | Scitani.cz / Blesk.cz - David Malík

stoura ( 9. února 2024 05:41 )

😃 👍 👍 👍

stoura ( 9. února 2024 05:40 )

To není o představách, oni to totiž s přispěním ostatních "odborníků" bohužel prosadí 👎

stoura ( 9. února 2024 05:35 )

Škoda že si tenhle příspěvek nevezmou k srdci!

stoura ( 9. února 2024 05:32 )

Ano, udělali z něho ministra! Nejhorší je ale to, že zařídil zřízení dalšího mninsterstva! Asi pro kámoše nebo příbuzné? 😨

e.lesanova ( 1. února 2024 21:05 )

Technika je technika, vždycky ji lze obalamutit, vždy může "kleknout". S hlubokou pokorou se dívejme na velkolepá díla vzniklá v historii, kdy "papír, tužka" stačily. Přemíra techniky, technologií je brána k degeneraci lidstva, ale hlavně k jejich ovládání malým počtem osob, které jim vidí dál než do talíře, ale i do hlav atd. Přestáváte být den po dní svobodnější, ale jste poslušnými slouhy byznysu 👎

Zobrazit celou diskusi