Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zemřel novinář Daniel Anýž (†59): Měl těžkou nemoc, jeho odchod oplakává i Lipavský

Ve věku 59 let zemřel český novinář Daniel Anýž.
Ve věku 59 let zemřel český novinář Daniel Anýž.  (Autor: Archiv Blesku)
Aktualizováno -
30. září 2023
16:34
Autor: Mii, ČTK - 
30. září 2023
15:50

Ve věku 59 let dnes po těžké nemoci zemřel novinář a komentátor Daniel Anýž. Pracoval pro Hospodářské noviny a Aktuálně.cz, právě tento server o jeho skonání informoval. Anýž se zaměřoval na americkou politiku, jeho práci ocenil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Anýž pracoval ve Washingtonu jako zahraniční zpravodaj Hospodářských novin. Vystudovaný geolog začal pracovat jako novinář v 90. letech. Byl autorem knihy Jdu s hlavou vztyčenou, která věnovala osudu Milady Horákové.

„Přijde mi neuvěřitelné, ale zároveň hrozně nebezpečné, že současní komunisté znovu a stále silněji svůj zločinný, krvavý režim 50. let obhajují. Se vzrůstající drzostí lžou o kruté, zlé podstatě své ideologie, a dokonce už zpochybňují i osobnost Milady Horákové. Doufám, věřím, že kniha české veřejnosti připomene, že zlo nelze přehlížet, že je potřeba na zlo ukázat,“ komentoval dříve svou knihu.

Odchod Anýže rozesmutnil ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Podle něj to byl pan komentátor. „Zasloužil se o kultivaci zahraničního zpravodajství. S oblibou jsem četl jeho texty, které pomáhaly formovat můj pohled na americkou politiku. Děkuji za ně a v této těžké chvíli myslím na jeho rodinu a blízké,“ napsal šéf české diplomacie na síti X.

Také české novináře smutná zpráva zasáhla. „Je mi to hrozně líto, sbohem, Dane!“ uvedl Jindřich Šídlo ze Seznam Zpráv. „Tohle je strašná zpráva… Díky za všechno, Dane!“ vzkázal moderátor České televize Michal Kubal.

„Dnes opustil tento svět jeden z nejlepších lidí, které jsem v životě poznal. Opravdový přítel. Nemoc postupovala strašně rychle, nestačili jsme se rozloučit. Ach. Máte-li někoho opravdu rádi, využijte každou příležitost k obejmutí. Nic totiž netrvá věčně a život máme jen jeden...“ napsal na síti X také diplomat a bývalý velvyslanec v USA Petr Kolář, aniž by Anýže přímo jmenoval.

Podívejte, jak Anýž o své knize mluvil v pořadu Epicentrum na Blesk.cz:

Video  „Na hrubý pytel hrubá záplata,“ hodnotí Anýž heslo ,Zavražděna komunisty‘. Kvůli nim o Horákové napsal knihu.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5411904 ( 1. října 2023 08:38 )

Jsem jen posluchač a čtenář, ale jméno a komentáře pana Anýže byly pro mě ty, které jsem vyhledávala. Říkala jsem si, co s ním v poslední době je. Bohužel už vím. Upřímnou soustrast!

Michal Heřman ( 1. října 2023 02:25 )

Dane a cela rodino, včetně staršího bratr Michaela.... Strasna zprava, vůbec jsem to netušil.... Upřímnou soustrast Vám vsem.... Byl jsi skvělý... ... Prozili jsme spolu krásných 6 let v jedne třídě, klucicima blbostma, fotbalkem a tak vůbec..... Odešel jsi STRASNE BRZO.... R.I.P.
Tvůj spolužák ze zakladky Kladska, Praha 2 - Vinohrady - Michal

svetlana62 ( 1. října 2023 01:55 )

...takoví vůbec nejsou schopni rozeznávat vhodnou a nevhodnou dobu...prostě cítí potřebu něco ze sebe vyplodít...no a tak to dopadá 🫤

zuzakirsch ( 30. září 2023 21:51 )

To moudro se ti v hlavě vylíhlo docela v nevhodnou chvíli.

Zobrazit celou diskusi