Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Unikátní zlatá mince za 100 milionů Kč i původní trezor: ČNB láká na výstavy o penězích

Autor: jko - 
7. srpna 2023
11:42

Jaký je to pocit držet v ruce zlatou cihlu? A kde je k vidění stomilionová zlatá mince. Odpovědi na obě tyto otázky najdete v Návštěvnickém centru České národní banky (ČNB). Kromě toho si návštěvníci mohou vyzkoušet, jestli jsou jejich bankovky pravé a podívat se i do původního trezoru.

Když se řekne centrální banka, většina z nás si asi představí suchou instituci, kde se řeší jenom peníze. Ano i ne. Peníze a vše kolem nich jsou tam skutečně hybatelem dění, ale pro zájemce ČNB nabízí i dvě expozice na dvou patrech v návštěvnickém centru.

Ta první se jmenuje Lidé a peníze. Návštěvníci v rámci výstavy zavítají do unikátního prostoru původního trezoru (jeho dveře váží okolo 8 tun) budovy v ulici Na Příkopě, kde se dozví vše od vzniku a vývoje peněz, ochranných prvků bankovek i to, jak se vyvíjel český finanční systém. Zlatým hřebem výstavy je pak unikátní zlatá mince s hodnotou 100 (!) milionů korun a váží přes 130 kilogramů. Jde o největší zlatou minci v Evropě a druhou na světě.

Druhá výstava Za měnou, kterou návštěvníci najdou v bývalé bankovní hale, pak interaktivní formou ukazuje, v jakých oblastech působí centrální banka a jak ovlivňuje život Čechů.

„Návštěvníci se například zúčastní jednání bankovní rady ČNB nebo připomenou si nejvýznamnější milníky v historii české a československé koruny při rozhovoru s dobovými bankéři, kteří na ně promluví z unikátních dotykových displejů,“ láká ČNB na výstavu.

Srpnová otevírací doba:

  • Kde? Sídlo ČNB Na Příkopě 28, Praha 1
  • Kdy? pondělí až pátek: 9.00-17.00   sobota a neděle: zavřeno
  • Za kolik? Vstup do všech expozic je zdarma.

bullshit ( 7. srpna 2023 12:23 )

Bejvávalo, dnes hodnota jen kovu cca 180 míčů. Tak krásně se nám postarali o úspory...

Zobrazit celou diskusi