Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová zjištění o nehodě Kellnera (†56): Než zemřel, chodil kolem helikoptéry a hledal telefon

Autor: Maxmilián Nový, inf - 
8. dubna 2023
19:18

Po havárii helikoptéry před dvěma lety nejenže žil, ale také chodil kolem vraku a ve sněhu hledal satelitní telefon. Kdyby pomoc dorazila dříve, nejbohatší Čech Petr Kellner (†56) by možná přežil, tvrdí nejnovější zprávy o jeho nehodě. Jenže záchranáři přijeli až po pěti hodinách a našli českého miliardáře už mrtvého.

Na tato fakta upozorňuje žaloba rodiny Kellnerových, která viní tři firmy na Aljašce z nedbalosti. A právě z ní čerpá nejnovější informace aljašský zpravodajský web Anchorage Daily News: Vycházejí především z výpovědi jediného přeživšího, snowboardisty Davida Horvátha (50). Ten jediný žil ve chvíli, kdy na místo havárie vrtulníku, který skupinku lyžařů vyvážel na nepřístupný vrchol hory, dorazila první pomoc. 

Dodávali si optimismu

Horváth měl podle obžaloby vypovědět, že nehodu přežili i průvodce Gregory Harms a Kellner. Český miliardář podle něj zemřel až po více než dvou hodinách, do té doby chodil kolem helikoptéry a hledal satelitní telefon.

„Neboj, na téhle hoře dnes neumřeme. Během hodiny by pro nás měli přijet,“ měli si mezi sebou říkat Kellner s Horváthem po nehodě. Serveru to řekla právnička přeživšího Tracey Knutsonová.

Bez nouzového signálu

Pomoc bohužel dorazila až pět hodin po havárii. Firmy, které adrenalinový výlet do hor organizovaly, totiž nebyly schopné zaznamenat pád helikoptéry, poté určit její polohu a ani včas vyburcovat místní orgány k záchraně. I proto, že se ve strmém terénu náhle zastavilo sledovací zařízení. Předmětem žaloby je ale i pochybný stav stroje, který v době nehody nevyslal nouzový signál. Přitom helikoptéra měla zavadit o horský hřeben a kutálet se přibližně 150 metrů ze svahu. 

Pod bodem mrazu

Zatímco čtyři oběti a přeživší Horváth byli nalezeni ve stroji, Kellnerovo tělo leželo asi 10 metrů od vrtulníku, jak tvrdí zdroje serveru Anchorage Daily News. Podle žaloby měl tehdy nejbohatší Čech zranění, která se dala přežít. Horváth, který byl převezen do lokální nemocnice, měl zlomená žebra a přišel o všechny prsty na levé ruce i o pár na pravé kvůli omrzlinám, protože v okolí byly teploty hluboko pod bodem mrazu. 

„Jednání provozovatelů svědčí o vědomé neúctě a bezohledné lhostejnosti k bezpečnosti jejich cestujících, včetně pana Kellnera,“ stojí v žalobě. Vyšetřování však stále není u konce.

Video  Podnikatelé Baťa, Kellner, Waldes. Vydupali ze země světová impéria, tragickému osudu ale neunikli  - Videohub
Video se připravuje ...

Amelia ( 14. dubna 2023 09:05 )

přesně tak... Co se vlastně stalo? Je to nějaký divný.

Amelia ( 14. dubna 2023 09:03 )

Takže proč vlastně zemřel se nedozvíme?!

bullshit ( 11. dubna 2023 13:06 )

Seknul se Vám CapsLock. Všichni porevoluční poctivě zbohatnuvší miliardáři byly chlápci s ostrými lokty co věděli díky zákulisním informacím jak na to, jak se vším na hraně zákona vyzrát. Tento pán jistě nebyl žádný nýmand a tak i svými schopnostmi majetek rozmnožil. Začátky jeho podnikání nejsou zcela zmapované. To samé se dá říci o Babišovi a dalších boháčích. Dnes je vše dávno zapomenuté když Klaus zhasl, vše zlegalizováno a jede se dál. Na plebs i boháče platí stejné fyzikální zákony, což si mnohdy nepřipouštějí právě ti bohatí. Pochybení zhodnotí vyšetřování a nikoliv diskutující na Blesku.

bullshit ( 11. dubna 2023 12:51 )

Přesný postřeh. Je to tvrzení jednoho přeživšího který jistě nebyl ready. Pozůstalé akorát podojí advokáti a zapadne to ztracena.

AHel ( 9. dubna 2023 18:28 )

Bylo to smutné, miliardáři nezemřou obvykle v posteli, pro svůj život potřebují neobvyklý adrenalin a ten někdy zabíjí. Obviňovat někoho z toho je diskutabilní. Nevěřím, že by si pánové než vstoupili do letadla všechno nezjistili a neměli předem jasno, jezdili tam opakovaně... prostě smůla stolení, Je hnusné teď říkat, že chodil okolo letadla a umrzl, to je hnus, roztáčí to emoce a kdo ví jak to bylo, všichni museli být v šoku...stále jitřit rány, ať se stane co se stane, pan Kellner neobživne. Žil dobrodružně a zemřel dobrodružně, komu se to poštěstí, ať je mu zem lehká. Moje děti chodí po Patagonii, kdykoliv se s nimi mohu spojit, mají bezpečnostní zařízení, že kdyby něco, tedy kdyby se přestali hýbat na tzv. se nevycvakli, tak začne alarm. A to má dcera 39 tis. hrubého a měla na to se zabezpečit, kdyby něco. Tak nevím...celé divné, kdo ví co se tam dělo, alkohol, drogy...

Zobrazit celou diskusi