Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku chybí vakcíny proti planým neštovicím. Proti opičím stejně nechrání, varují pediatři

Autor: ula - 
17. září 2022
05:00

V Česku chybí vakcíny proti planým neštovicím. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) stojí za výpadkem výrobní problémy. Podle pediatrů je za nedostatkem vakcíny také vysoká nemocnost dětí po rozvolnění opatření a velký zájem rodičů o vakcínu. Jak řekla Blesk Zprávám MUDr. Hana Cabrnochová, členka výboru České vakcinologické společnosti, odborníci se snaží, aby v říjnu byla v Česku vakcína od jiného výrobce. Zároveň upozornila, že vakcína proti planým neštovicím není účinná proti opičím neštovicím.

Po rozvolnění protiepidemických opatření se mezi dětmi začaly šířit neštovice. V předchozích dvou letech jim bránilo nošení respirátorů a uzavření školek a dětských skupin. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) onemocnělo v roce 2021 10 tisíc dětí, zatímco v roce 2019 46 tisíc dětí.

MUDr. Hana Cabrnochová, MBA, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a členka výboru České vakcinologické společnosti ČLS JEP, Blesk Zprávám potvrdila v kvěntu tohoto roku, že neštovice se v dětských kolektivech skutečně šíří.

„V dětských kolektivech se tato nemoc objevovala vždy, ale v pandemii koronaviru jejímu šíření bránilo nošení respirátorů a také celkové uzavření školek a dětských skupin. V letech 2020 a 2021 jsme proto zaznamenali

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.