Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obec na Karlovarsku prodala pozemky výrazně pod cenou. Získali je příbuzní úředníků i syn starostky

Stavební pozemek (ilustrační foto)
 (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
12. září 2022
09:25

Obec Pernink na Karlovarsku prodala letos v červnu zasíťované stavební parcely za 420 korun za metr čtvereční, což je výrazně pod obvyklou cenou v této oblasti, zjistil Radiožurnál. Parcely získal i syn starostky a příbuzní dalších zastupitelů nebo pracovníků radnice. Obec tím údajně chtěla podpořit místní zájemce. O pozemky žádali i jiní zájemci z obce, ti ale neuspěli. Podle čeho zastupitelstvo rozhodovalo ale vedení obce nevysvětlilo. Případem se zabývá policie i ministerstvo vnitra, uvádí Radiožurnál na webu.

Obec stanovila cenu 250 korun za metr čtvereční, což podle starostky Jitky Tůmové (Pernink náš domov) vychází z cenové mapy a k tomu obec přičetla náklady na inženýrské sítě, které nyní v lokalitě pokládá, a došla k celkové částce 420 korun za metr čtvereční. Podle oslovených makléřů se ale zasíťované pozemky v této lokalitě prodávají za 2000 korun za metr čtvereční.

Místostarosta ze sdružení Pernink náš domov Ladislav Vetešník uvedl, že zastupitelé nechtěli, aby pozemky koupili lidé na rekreační chalupy, ale spíše místní mladé rodiny. Sám je jedním z těch, kteří pozemky získali.

O devět parcel se přihlásilo 25 zájemců. Podle záměru mohlo zastupitelstvo přihlížet k tomu, zda žadatelem je mladá rodina s dětmi, případně mladí lidé s předpokladem založení rodiny. Přednost měli i zájemci s trvalým pobytem v obci. V případě více zájemců o pozemek mělo rozhodovat nabídkové řízení, které ale nebylo, i když zájemců bylo více.

I přes námitky části zastupitelů prodej pozemků vybraným uchazečům v červnu zastupitelstvo schválilo. Případ ale ještě nekončí, prodej prověří ministerstvo vnitra. Pokud podle mluvčího rezortu Ondřeje Krátošky závěr ukáže na možné porušení trestněprávních předpisů, věc předá k prošetření orgánům činným v trestním řízení. Případem se na základě trestního oznámení zabývají karlovarští kriminalisté. „Vzhledem k počáteční fázi prošetřování k dané věci nemůžeme poskytnout žádné bližší informace,“ řekl Radiožurnálu mluvčí karlovarské policie Jan Bílek.

e.lesanova ( 12. září 2022 18:10 )

Vy jste si něco zobnul, ne?? Pokud obec něco "zadotovala", tak ta partička přihrála šméčko svým příbuzným a to je jiná káva... Tomu se prostě říká PODVOD a účelové obohacení se...tedy trestný čin

bre-burda ( 12. září 2022 11:19 )

Jaká krádež? Obec prostě zadotovala své mladé občany, aby z ní neutíkali do města. Vrátí se jí to v podobě daní ze zisku, který zde tito později vyprodukují svým podnikáním. Chytrá investice!

Zobrazit celou diskusi