Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko „zakleklo“ na firmy skladující plyn: 13 jich přišlo o kapacity zásobníků

Autor: ČTK - 
16. srpna 2022
14:13

Stát odebral 13 firmám kapacitu pro skladování plynu v zásobnících, kterou nevyužívaly. O kapacitu přišla mimo jiné Moravia Gas Storage, kterou spoluvlastní ruský Gazprom. Firmy přišly o kapacitu v celkovém objemu 261 milionů metrů krychlových plynu. ČTK o tom dnes informoval David Hluštík z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Roční spotřeba plynu v ČR činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových plynu, z Ruska pochází zhruba 98 procent.

Stát využil nový princip „use it or lose it“, tedy „využívej to, nebo o to přijdeš“. Zavedla ho novela energetického zákona, kterou v červnu podepsal prezident Miloš Zeman. Obchodníci s plynem, kteří nevyužijí svou rezervovanou kapacitu v zásobnících plynu v požadovaném minimálním množství, mohou o část této kapacity přijít.

Podle zákona mají nyní provozovatelé zásobníků za povinnost pořádat aukce s nulovou nebo zápornou vyvolávací cenou, v jejichž rámci bude odebraná kapacita nabízena případným zájemcům. Znamená to, že obchodníci by skladovali plyn zadarmo, nebo by za skladování dostávali zaplaceno. Podle informací ministerstva se první aukce pořádané společností Moravia Gas Storage nikdo nezúčastnil.

Odebraná kapacita společnosti Moravia Gas Storage celkovému odebranému množství dominuje, jde o 242 milionů metrů krychlových v zásobníku Dambořice. Spoluvlastníkem firmy je vedle Gazpromu společnost MND (Moravské naftové doly), která patří do investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Zásobník v Dambořicích je nejnovější zásobník plynu v ČR a jeden z nejmodernějších v Evropě.

Kapacity v zásobníku má nyní pronajaté Gazprom, za 15 let pronájmu naprosté většiny kapacity má Komárkově firmě zaplatit 7,5 miliardy korun. Aby mohla MND uzavřít smlouvu na dlouhodobý pronájem, a navíc bez veřejné soutěže, musela nejprve požádat o výjimku. Dostala ji až po několikaletém sporu s Evropskou komisí.

Společný podnik české společnosti MND a ruského Gazprom export vznikl v roce 2013, kdy byla také zahájena stavba podzemního zásobníku plynu (PZP) Dambořice. Společnost Moravia Gas Storage do projektu investovala více než 2,5 miliardy korun.

KKCG nyní jedná s českou vládou o převodu výkonu akcionářských práv ve společnosti Moravia Gas Storage na český stát. Zástupci KKCG diskutují s českou vládou o provozu zásobníku Dambořicích pod českou kontrolou kvůli ruské invazi na Ukrajinu. „Podzemní zásobník plynu Dambořice je součástí kritické energetické infrastruktury země. KKCG vede jednání s vládou s cílem podpořit stát v jeho úsilí o energetickou nezávislost na Rusku,“ uvedla Komárkova firma. Vláda nyní podle KKCG návrh analyzuje.

Video  Plán Česka při odstavení dodávek plynu  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krapotkin ( 16. srpna 2022 17:53 )

Že by se opakoval Únor 1948 ? Není se co divit, když komouši stále tento banánistán ovládají.

Zobrazit celou diskusi