Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Smrtící západonilská horečka u sousedů! Nakazil se senior. Hrozí virus i v Česku?

Autor: ula - 
26. července 2022
05:00

Na Slovensku byl zaznamenán případ onemocnění Západonilskou horečkou. Virem, který se šíří zejména pobodáním komáry, onemocněl muž z Bratislavského kraje. Zatím není jasné, zda se nakazil na Slovensku, nebo v jiné zemi. Informaci přinesl portál Nový čas.sk.  Jakkoliv zní název onemocnění exoticky, nakazit se můžete nejen v dovolenkových rájích v Evropě, ale také v Česku. Nejtragičtější byl v tomto ohledu rok 2018, kdy na Západonilskou horečku zemřela seniorka v Jihomoravském kraji.

Jak řekl portálu Nový Čas.sk Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, Západonilskou horečkou se nakazil muž ve věku nad 60 let. Zatím není možné říci, zda se nakazil na Slovensku nebo v jiné zemi, protože se v době nákazy pohyboval mezi Bratislavou a maďarskou obcí Rajka. Epidemiologické šetření stále probíhá.

Komáři v dovolenkových rájích

K přenosu viru na člověka dochází při pobodání komáry, především rodu Culex, Aedes, Anopheles a Culiseta. Komáři z rodu Culex se vyskytují plošně i v Česku.

Jedná se o nejrozšířenějšího komára v Evropě z řad těch, kteří jsou schopni přenášet různé nemoci. Oblasti jeho výskytu sahají

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.