Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko má dalšího nakaženého opičími neštovicemi. První mimopražský případ hlásí Ústí

Autor: ČTK, for - 
8. července 2022
16:23

V ČR se potvrdilo celkem 11 případů opičích neštovic, poslední tři přibyly v tomto týdnu. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). První nakažený mimo Prahu je z Ústeckého kraje. Žádný další vzorek ústav v současné době nevyšetřuje. Španělsko, Německo či Velká Británie už podle informací Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zaznamenaly přes 1000 případů.

Předchozích devět nakažených byli Češi nebo cizinci trvale žijící v Praze. „Dále jsme dnes označili jako pozitivní vzorek od pacienta z Ústeckého kraje, informovali jsme jak Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem, tak i příslušnou krajskou hygienickou stanici, která případ epidemiologicky dále šetří,“ uvedla vedoucí Oddělení respiračních, střevních a exantematických virových nákaz SZÚ Radomíra Limberková

Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem provedla první šetření, z něhož vyplynulo, že nemoc si obyvatel Ústeckého kraje přivezl z dovolené v cizině. „Pro nás je dobré, že ten člověk cestoval sám, nehrozí tak šíření nemoci,“ řekla ČTK ředitelka krajské hygieny Lenka Šimůnková. Nakažený žije podle zjištění hygieniků sám. „Pacient je v izolaci doma, nemá závažný průběh, brzy by se mohl vrátit do pracovního procesu,“ uvedla.

Výsledky šetření nových případů podle Limberkové urychluje, že už každý nový případ není třeba ověřovat elektronovým mikroskopem. Pro potvrzení pozitivity se používá metoda PCR, kterou laboratoře podobně jako u koronaviru srovnávají vzorek s pozitivním materiálem.

V Evropě bylo do úterý tohoto týdne nahlášeno téměř 5950 případů z 33 zemí. Ve Francii byl potvrzen jeden případ u dítěte, prověřují se u sourozenců. „Mnoho hlášených případů (...) představují lidé ve věku 31 až 40 let a naprostou většinu infikovaných tvoří muži,“ komentoval evropská data vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Většina případů se podle něj projevuje vyrážkou, kterou provázejí horečka, únava, bolesti svalů, zvracení, průjem, zimnice, bolest v krku nebo bolest hlavy. „Dosud nejsou hlášeny žádné případy úmrtí,“ dodal.

Video  Virolog Černý o opičích neštovicích: O pacientovi nula, šíření nemoci i očkování.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi