Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fronty a dlouhé čekání: Výpadek systému zpomalil odbavování v Praze i na dalších letištích!

Aktualizováno -
1. července 2022
15:35
Autor: ČTK, trm - 
1. července 2022
14:35

Na pražském letišti dnes dopoledne částečně vypadl systém na check-in odbavení. Odbavování cestujících sice pokračuje, je však pomalejší a protahuje se. To může způsobovat i fronty. ČTK to sdělila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Podle letiště jde o celosvětový problém. Potíže hlásí mj. i letiště v Londýně, Sydney, Budapešti či Curychu.

„Dnes v 10:40 vypadl systém na check-in odbavení na globální úrovni. Odbavení se časově prodlužuje a mohou se tvořit fronty. Problém není na straně Letiště Praha. Děkujeme za pochopení a za trpělivost,“ uvedla Divíšková. Následně upřesnila, že systém nadále funguje, odbavení je však pomalejší. 

Podle údajů letiště nabraly zpoždění například lety do Paříže, Londýna nebo Splitu, Burgasu či na Tenerife. V případě evropských letů Letiště Praha doporučuje přijít k odbavení už 2,5 hodiny před letem. Do normálu se podle letště situace vrátila po více než dvou hodinách.

Provoz tak dnes na letišti i přes problémy zastaven nebyl, na rozdíl od situace při výpadku jiného systému, který nastal 15. června. Tehdy vypadl systém Top Sky používaný Řízením letového provozu (ŘLP) pro vedení příletů a odletů na letišti. Pražské letiště proto na několik desítek minut zastavilo všechny plánované odlety, povoleny byly pouze přílety spojů, které už do Prahy mířily.

Globální výpadek systému pro odbavení cestujících hlásí mimo jiné letiště v Londýně, Curychu, Budapešti či Sydney. Odvětví letecké dopravy se na začátku letní sezony vedle tohoto technického problému potýká i s nedostatkem zaměstnanců a stávkami.

O chaosu na letišti v Sydney na začátku školních prázdnin píše zpravodajský server News.com.au. „Nemohl jsem se odbavit, aplikace nefunguje, odbavení zavazadel nefunguje a na zákaznický servis se tvoří obrovské fronty,“ uvedl jeden z cestujících.

„Dovolujeme si vás informovat, že z důvodu globálního technického problému se v Budapešti výrazně protahuje odbavení, podobně jako na jiných letištích,“ informovalo na facebooku letiště v Budapešti. Podle serveru Portfolio.hu se problém týká mimo jiné letišť v Německu, Francii či Británii.

O technické závadě systému odbavení Altea na letišti v Curychu informoval server 20min.ch. Závadu potvrdila mluvčí letiště, pasažéři museli být odbavování manuálně. O výpadku systému na londýnských letištích Heathrow, Gatwick, Luton a Stansted píše server MyLondon.news.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strfnadice ( 1. července 2022 22:24 )

Skandál největšího kalibru,dala bych jim takový pokuty,že by se z toho podělali,nejdřív si stežujou,tě se nelitá a pak když maj kšeft nemaj na to lidía systém jak na to,takových peněz do toho přeteklo a výsledek nula,🤮🤮🤮

Zobrazit celou diskusi