Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Elektronika i dětské sedačky obsahují jedy: Miminkům chemikálie mohou poškodit mozek

Autor: Mii - 
7. srpna 2022
10:01

Chemikálie, jež se používá v široké škále elektroniky, ale také například v dětských sedačkách, může být toxická pro malé děti. Upozornila na to skupina amerických vědců z North Carolina State University, která zanalyzovala několik studií na toto téma a našla vztah mezi skupinou látek jménem organofosfáty a nižším IQ u miminek. Organofosfátové estery slouží ve spotřebních produktech ke snížení hořlavosti a paradoxně se k nim přešlo proto, že předchozí používané chemikálie byly příliš jedovaté.

Podle současné legislativy je používání zpomalovačů hoření na bázi organofosfátů povolené, ukázaly se být bezpečnějšími než dřívější halogenové zpomalovače. Zpráv, že ani organofosfáty nemusí být zcela v pořádku, ale v posledních letech přibývá.

Komentář amerických vědců, který byl zveřejněn v magazínu Environmental Health Perspectives, podotýká, že organofosfáty se používají už tak často a obsahuje je tolik produktů, že je tím ohrožen vývoj mozku nejmenších dětí. Toto riziko je navíc podle výzkumníků mnohem větší, než kdokoliv předpokládal.

Že jsou organofosfáty jedové, je známá věc. Přeci jen je obsahují bojové látky jako sarin nebo novičok, dále je můžeme najít v pesticidech. Jejich využití ve zpomalovačích hoření bylo však považováno za relativně bezpečné, proto je také najdeme kromě elektroniky a dětských sedaček třeba v nábytku nebo stavebních materiálech.

„Použití organofosfátů ve všem, od televizorů po autosedačky, se rozšířilo na základě falešného předpokladu, že jsou bezpečné. Bohužel se tyto chemikálie zdají být stejně škodlivé jako chemikálie, které měly nahradit. Jen působí jiným způsobem,“ konstatuje neuroendokrinoložka Heather Patisaulová z North Carolina State University.

Hlavní problém podle ní je, že organofosfátové estery se pravidelně dostávají z produktů ven do vzduchu a do prachu, čímž ulpívají prakticky na všem. I na potravinách, jež konzumujeme. Přítomnost této chemikálie byla tak zjištěna u veškerých subjektů, které vědci testovali. Nejhorší to bylo u malých dětí, a to kvůli tomu, že si neustále něco strkají do pusy. Přitom právě u nich látky dokážou vyvolat nejhorší reakci.

Řešení? Výrazně omezit používání

„Organofosfátové estery ohrožují vývoj mozku celé generace,“ konstatuje spoluautorka studie Linda Birnbaumová, která v minulosti šéfovala americkému Národnímu ústavu pro environmentální zdravotní vědy (NIEHS). „Pokud jejich používání ihned neomezíme, následky budou vážné a nevratné,“ dodává Birnbaumová.

Společně s dalšími autory studie vyzývá k tomu, aby se organofosfátové estery přestaly používat ve všech produktech, kde nejsou absolutně nutné. Vlády zemí a průmysl měly začít hledat alternativy a investovat do řešení, která nejsou tolik toxická, říkají vědci.

„Organofosfátové estery v mnoha produktech neplní žádnou klíčovou funkci, avšak představují vážné riziko, hlavně pro naše děti,“ podotýká další spoluautorka studie Carol Kwiatkowská. „Je naléhavé, aby výrobci produktů kriticky přehodnotili použití zpomalovačů hoření a změkčovadel na bázi organofosfátových esterů - mnohé mohou způsobit více škody než užitku,“ je přesvědčena.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi