Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pylová sezona je tu: Ordinace specialistů se plní. Kdy může být rouška pro alergika problém?

Autor: ula - 
24. února 2022
05:30

Je teprve únor a pro alergiky už nastává peklo v podobě kýchání a svědění očí. Kvůli mírné zimě a teplejšímu počasí odstartovala pylová sezóna brzy. Potvrzují to i alergologové, kterým se začínají plnit ordinace. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v ovzduší objevují v malých počtech olše a líska, což jsou jedny z významných alergenů. Podle lékařů, které Blesk Zprávy oslovily, počet alergiků celosvětově stoupá. Kdy může být rouška pro alergika problém?

„Fenologičtí pozorovatelé zaznamenali v nižších a středních lokalitách kvetoucí lísky, na některých lokalitách začínají kvést i olše. V posledních letech, kromě roku 2021, zaznamenáváme velmi často předčasné kvetení těchto pylových alergenů. Samozřejmě, je to vlivem počasí a nadnormálních teplot,“ uvedla vedoucí tiskového a informačního oddělení Českého hydrometeorologického ústavu Monika Hrubalová.

Podle Hrubalové ČHMÚ bude pylový semafor zprovozněn od začátku března.

SZÚ měří pyly v ovzduší už od 7. února, data začal prezentovat zpětně od tohoto týdne.

„Zatím se v ovzduší objevují v malých počtech olše, líska, něco cypřišovitých, což jsou alergenně významné rody, a tis, což je málo alergenně významný rod pylů,“ řekl Blesk Zprávám RNDr. Bohumil Kotlík, Ph.D. z Národního referenčního centra pro  vnitřní a venkovní ovzduší SZÚ.

Pacientů v ordinacích přibývá

MUDr. Božena Kalabusová, alergoložka z Přerova Blesk Zprávám potvrdila, že pylová sezona začala skutečně brzy, protože byla mírná zima. „Pacientů v ordinaci přibývá – již mají alergické potíže, potřebují zaléčit. Dominují alergie na pyly a roztoče z domácího prachu,“ uvedla Kalabusová.

„Na jižní Moravě už vidíme kvést lísku, což je první pylový alergen. Brzy budou následovat olše nebo břízy. Postupně s rostoucí teplotou se pásmo kvetoucích stromů bude posouvat z jižních regionů na sever. Pyly z těchto stromů působí citlivým jedincům nepříjemné potíže, jako jsou alergická rýma nebo zánět spojivek – v tom jsou jarní pyly specifické, že způsobují větší nepříjemnosti,“ říká MUDr. Božena Kalabusová. Podle ní mohou pyly způsobovat také tzv. alergické astma. Na jaře tak pyly v roli převládajícího alergenu v ovzduší střídají roztoče z prachu, převládající zimní alergen z domácího prostředí.

Příznaky alergie mohou být různé, patří mezi ně např. zánět spojivek, rýma, svědění v krku, kašel, dušnost, kožní projevy, zažívací potíže.

 

Lidí se alergiemi přibývá

Podle alergoložky alergiků stále přibývá, a to nejen v Česku, jedná se o celosvětový jev. „Pravděpodobně to souvisí se znečištěním životního prostředí a změnou životního stylu člověka,“ vysvětluje nárůst alergiků MUDr. Milan Sova, přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno a předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO). Podle něj není také nic neobvyklého, že některé roky začíná pylová sezóna dříve.

Alergie se může u člověka náhle objevit i během života, ačkoliv předtím žádnou netrpěl. „Schopnost alergické reakce po setkání s alergenem je geneticky zakodována. Manifestovat se může kdykoliv během života: od časného dětství po vysoký věk,“ vysvětluje alergoložka.

„Geneticky si s sebou neseme riziko rozvoje alergií, ale je pravda, že u některých pacientů se alergie nebo i třeba astma bronchiale mohou objevit až v dospělosti,“ potvrzuje MUDr. Sova.

Špatné nošení roušek může zhoršovat alergii

Podle lékařů se alergici při vypuknutí pandemie báli do ordinací specialistů přijít. „V prvním roce se báli, často odmítali osobní návštěvu, preferovali telefonickou konzultaci a elektronický předpis léků. Postupně ale strach opadl, nyní je chování pacientů stejné jako před covidem,“ řekla MUDr. Kalabusová.

Proti pylům některé pacienty mohou chránit roušky a respirátory, ovšem pouze za určitých okolností. „Jedna skupina pacientů mi opravdu potvrdila, že díky všeobecné povinnosti nosit ochranu dýchacích cest pozorovali v minulých pylových sezonách slabší projevy alergie. Ovšem jakmile to bylo možné, většina z nich je raději odložila a sáhla po lécích,“ popisuje MUDr. Kalabusová.

Ochranné prostředky však mohou alergikům způsobovat i komplikace, zejména pokud pacienti používají delší dobu opakovaně jednu roušku nebo respirátor. „Pokud ochranu nemění, a je celá řada lidí, kteří respirátor používají i měsíce, zachycení roztoči nebo částečky pylu mohou alergické projevy významně zhoršovat. Starý respirátor se také může stát živnou půdou pro různé plísně, které mohou způsobovat to samé,“ varuje doc. Sova.

Riziko rozvoje alergií je podle něj u každého jedince geneticky zakódované, alergie se však může projevit až v dospělosti. „Pozitivní je, že na alergie na pyl a roztoče, což jsou nejčastější formy, existuje účinná léčba v podobě antihistaminik nebo antialergik. Ty drtivá většina pacientů dobře snáší a pomáhá jim zmírnit nepříjemné projevy,“ uzavírá doc. Sova.

UFO1 ( 24. února 2022 06:27 )

A proč vláda ČR v současné situaci nařizuje kdekoli nosit roušky,? Neničí se imunita lidí?

Zobrazit celou diskusi