Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další Čech v Pandora Papers: Miliardář Vítek měl nakupovat přes offshory stejně jako Babiš

Autor: ČTK - 
21. října 2021
11:16

Realitní magnát Radovan Vítek před lety použil podle serveru Investigace.cz téměř totožné schéma pro nákup nemovitostí ve Francii jako současný premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2009 byli oba miliardáři klienty téže francouzské právní kanceláře DB Legal Artwell, oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes které si koupili sídla na jihu Francie, uvedl dnes server v tiskové zprávě. Zjištění vychází z mezinárodního projektu novinářů Pandora Papers, který se zabývá využitím takzvaných offshorových společností při netransparentních transakcích kvůli anonymitě a daňové optimalizaci.

V Pandora Papers figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi podle webu Investigace.cz bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka. Vítek je po Babišovi druhým jménem, které server zveřejnil.

Firmy podnikatelů Babiše i Vítka byly založeny ve stejnou dobu i za stejným účelem, podle zakládajících dokumentů na „investice do realit“. „Schéma společností v obou případech obsahuje firmu ve Washingtonu a Monaku, které nakupují nemovitosti na jihu Francie. Mougins, kde Andrej Babiš přes své schéma nakoupil šestnáct nemovitostí včetně zámečku Bigaud, je vzdušnou čarou přibližně 200 kilometrů od míst, kde si své luxusní nemovitosti nakoupil Radovan Vítek. Ve firmách figuroval také stejný nastrčený ředitel Edgard E. Díaz,“ napsali novináři z Investigace.cz.

Francouzská právní kancelář v jednom z e-mailů v databázi Pandora Papers urguje své panamské kolegy, aby zaslali slíbené dokumenty. „Ještě jsme neobdrželi zakládací dokumenty firem pro pana Babiše a pana Vítka. Můžete nám prosím zaslat sledovací čísla dopisů, abychom se mohli podívat, kde se nacházejí?“, píše podle serveru na konci srpna 2009 asistentka Frederica Bartha, zakladatele právní kanceláře DB Legal Artwell, v e-mailu do panamské právní kanceláře Alcogal, která se specializuje na zakládání firem v Karibiku.

Radovan Vítek s médii nekomunikuje. Server oslovil Martina Němečka, generálního ředitele Vítkovy CPI Property Group a jeho dlouholetého spolupracovníka. Němeček odmítl případ komentovat s poukazem na skutečnost, že offshorové schéma využíval Radovan Vítek jako fyzická osoba, nikoliv jeho společnost CPI Property Group.

Pandora Papers: Stovky politiků a 130 miliardářů

Podle mezinárodního novinářského týmu poslal Babiš na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun. V dokumentech souvisejících s kauzou podle webu Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Premiér už dřív v souvislosti s kauzou odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře. Zdůrazňuje také, že v té době nebyl v politice. Černošický městský úřad zjišťuje, zda Babiš nespáchal přestupek podle zákona o střetu zájmů neúplným oznámením o majetku v kauze Pandora Papers. Informace z takzvaných Pandora Papers zajímají také policii.

Získané dokumenty popisují podezřelé finanční transakce kolem stovek politiků a dalších osobností z více než 90 zemí, projekt zmiňuje mimo jiné prezidenty Ukrajiny, Keni a Ekvádoru, bývalého britského premiéra Tonyho Blaira či 130 miliardářů z Ruska, USA nebo Turecka. Projekt Pandora Papers je založený na téměř 12 milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.

Video  Pandora Papers a Andrej Babiš: O co v kauze jde?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slafa ( 22. října 2021 02:01 )

Majitele sparty v tom jedou taky, zavrit a zrusit.

ANO-travim-psy ( 21. října 2021 13:19 )

Příkladem je bývalý soudruh a dnešní velkokapitalista Babiš.

zada ( 21. října 2021 12:32 )

ci jsi volil 30 let, nebo co vycinkali tvoji rodiče, to máš , ajcí šmějdi? vždy´t to západní evropa a svět podporují i dnes...

zada ( 21. října 2021 12:31 )

Kdo závidí, mohl v demokratickém státě (jsako je nejen ten náš) klidně podnikat, nebo snad ne?!? Ostatně ODS od 89 nic jiného nedělala, než tento typ podnikání podporovala. Tak co je to teď za závist. A nota bene je zase ODS u veslam Miliardáři nám už zestárli, tak je potřeba novou miliardářskou "krev"....Každý tomohl zkusit...každý, a že něml konexe a možnosti? A koho to zajímá, v 89 jsme byli "chudí" všichni..téměř stejně . Takže to nemůže být výmluva, ale je pravdou, že každý měl jiný start...nu a tu máme plody...cinkali jste, poté jste volili demokraticky , západní svět to povolil a podporoval, tak teď držte kušni

Ruda_uderka ( 21. října 2021 12:03 )

Vítek je premiér? Je vůbec v politice a přiděluje dotace sám sobě jako Babiš?

Zobrazit celou diskusi