Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lesníci v Česku vítězí nad kůrovcem: Poslední velké bojiště je na Ústecku a Liberecku

Autor: ČTK, kal - 
16. října 2021
08:50

Kůrovcová kalamita, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018, je za svým vrcholem a ustupuje. Na Moravě již kalamita odezněla a pod kontrolu ji lesníci dostávají i na Vysočině. „Poslední velké bojiště s kůrovcem zůstává v Ústeckém a Libereckém kraji, konkrétně na Děčínsku, Českolipsku a Liberecku,“ řekl ČTK mluvčí státního podniku Lesy České republiky (LČR) Martin Zajíček. Lesníci se podle něj nyní soustřeďují na zalesnění a chystají obnovu zničených lesních cest.

K útlumu kůrovcové kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i letošní velmi chladné a deštivé jaro. Počasí zpozdilo jarní rojení kůrovce zhruba o jeden měsíc.

Prioritou Lesů ČR je obnova kůrovcem zničených lesů. „Do roku 2018 činila běžná plocha zalesnění u Lesů ČR 10 000 hektarů, letos je v plánu 22 000 hektarů. Používali jsme ročně 50 až 55 milionů sazenic, letos to bude 90 až 100 milionů,“ řekl nedávno generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Stamiliony na obnovu cest zničených těžbou

V regionech, kde již kalamita pominula, chystají Lesy ČR obnovu cest poničených těžební a dopravní technikou. „Finance již na to má podnik vyčleněné, do obnovy cest a lesní infrastruktury půjdou stovky milionů korun,“ řekl Zajíček. Připomněl, že díky rostoucím cenám dřeva podnik opět tvoří finanční rezervy na obnovu lesů a lesního majetku. V letošním prvním pololetí se podnik vrátil do zisku 680 milionů korun po loňské ztrátě 480 milionů korun.

V rámci rychlého zalesnění ploch po kůrovci státní podnik také změnil orientaci svého semenářského závodu v Týništi nad Orlicí na produkci semen listnatých stromů z dříve převažujících jehličnanů. Po listnáčích je nyní vysoká poptávka. Závod zatím do vyšší produkce semen listnáčů investoval asi 40 milionů korun a další investice chystá. Produkce závodu se za poslední tři roky zdvojnásobila při obrácení skladby dřevin na poměr 67 procent listnáčů a 33 procent jehličnanů.

Lesy ČR snížily těžební plán

Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v zemi, s ústupem kalamity již snížily roční plán těžeb. A to na 12,1 milionu metrů krychlových dřeva ze zamýšlených 14,07 milionu metrů krychlových. Loni těžby ve státních lesích dosáhly rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva, z nichž 93 procent připadlo na kůrovcové a jiné nahodilé těžby.

Kůrovec v ČR loni podle think tanku Czech forest napadl 35 až 40 milionů metrů krychlových dřeva. Škody způsobené nízkou výkupní cenou kůrovcového dříví a předčasnou těžbou porostů loni dosáhly 44 miliard Kč, odhadl Czech forest. Podle Českého statistického úřadu těžba dříví loni v ČR dosáhla rekordních 35,8 milionu metrů krychlových. Meziročně se tak zvýšila o 9,7 procenta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kamil Štrof ( 30. listopadu 2022 23:53 )

Před několika lety jsme pomalu ani nevěděl co to kůrovec je. V lesech jsem si ale začal všímat malých broučků na stromech a tak jsem začal hledat co to vlastně je. Na http­s://ho­mezin­.cz/me­dia/j­ak-se-pozna-kurovec byl návod na to jak kůrovce poznat a bohužel popisek odpovídal tomu co jsem v lese viděl.

Zobrazit celou diskusi