Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maturity byly v Česku úspěšnější než loni. Studenti měli kvůli covidu opravný termín navíc

Autor: ČTK, sova - 
10. září 2021
19:00

Státní maturitní testy složilo letos po podzimním opravném a náhradním termínu 96,2 procenta studentů, kteří skládali v tomto roce zkoušku poprvé. Úspěšnost u testů meziročně stoupla o 4,4 procentního bodu. Vyplývá to z výsledků maturit, které Cermat zveřejnil v tiskové zprávě na webu. Češtinu podle něj zvládlo letos 98,2 procenta studentů, proti loňsku o tři procentní body víc. V matematice narostla úspěšnost ve srovnání s předchozím rokem o 6,8 procentního bodu na 94,4 procenta.

Podzimní opravný a náhradní termín maturit se konal 1. a 2. září v 98 středních školách. Přihlásilo se k němu asi 5000 lidí. Přibližně 3900 z nich podle Cermatu skládali letos maturitu poprvé. K termínům se nakonec dostavilo 4300 lidí, z nichž bylo 3600 takzvaných prvomaturantů. V řádném termínu 24. až 26. května dělalo zkoušku poprvé 68 613 maturantů, nezvládlo ji 7708 z nich. V reakci na výuku na dálku kvůli epidemii covidu-19 letos ministerstvo školství vypsalo také mimořádný termín zkoušek, který se konal 7. až 9. července. Mohli se ho zúčastnit všichni maturanti, kteří neuspěli v řádném termínu v květnu nebo se z něj omluvili.

Státní maturita se skládá ze dvou testů. Pro všechny je povinný z češtiny a druhý předmět si mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Většina volí angličtinu, ve srovnání s matematikou z ní pravidelně propadá méně lidí.

Ministerstvo prodlužovalo časový limit u testů

U zkoušky z češtiny po třech letošních termínech uspělo 98,2 procenta těch, kteří se letos k testům přihlásili poprvé. Před rokem jich zkoušku zvládlo 95,2 procenta. Úspěšnost z matematiky meziročně vzrostla z 87,6 procenta na 94,4 procenta prvomaturantů. Test z angličtiny úspěšně složilo 98,1 procenta konajících, tedy o 1,4 procentního bodu víc než loni.

Cermat v pátek znovu upozornil na to, že letošní maturity se konaly za nestandardních podmínek. Kvůli dlouhotrvající výuce na dálku v minulém školním roce ministerstvo studentům mimo jiné prodloužilo časový limit na napsání testů nebo v matematice snížilo hranici neúspěšnosti z 33 procent na 27 procent testu. Úřad to zdůvodnil tím, že distanční vzdělávání neumožňovalo procvičit všechno učivo.

V němčině se úspěšnost zvedla o více než 10 procent

V podzimním termínu maturovali někteří už potřetí, protože se vedle řádného termínu mohli zúčastnit i termínu v červenci. Celkové výsledky zahrnují i hodnocení žáků zdravotních či sociálních oborů, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích a domovech seniorů, takže jim ministerstvo umožnilo započítat místo zkoušky průměr známek z vysvědčení za dobu studia.

Úspěšnost se vedle zmíněných předmětů meziročně zlepšila i v ostatních cizích jazycích. V němčině stoupla z 79,2 procenta na 89,9 procenta a v ruštině z 94,6 procenta na 96,8 procenta. Ve španělštině a francouzštině uspěli letos všichni. V porovnání s loňskem to bylo ve španělském jazyce o 3,1 procentního bodu víc žáků a ve francouzštině o 1,2 procentního bodu víc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi