Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rychlá pomoc od státu pro lidi zasažené povodněmi: Obratem můžou získat až 57 900 korun

Aktualizováno -
19. července 2021
10:15
Autor: ČTK - 
19. července 2021
09:55

Lidé z Libereckého a Ústeckého kraje, které o víkendu zasáhly bleskové povodně, mohou požádat o mimořádnou dávku. Na překonání dopadů přírodní pohromy mohou případně získat až patnáctinásobek životního minima, tedy 57.900 korun. V obcích Dolní Poustevna a Lobendava na Děčínsku vyřizují podporu od státu mobilní týmy úředníků. ČTK o tom informovala mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

Dávka mimořádné okamžité pomoci má přispět k překonání dopadů přírodní katastrofy. Patří mezi dávky hmotné nouze. Pro jejich přidělení se tedy podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů i další skutečnosti.

„V případě povodní může úřad práce poskytnout tuto jednorázovou dávku klientovi, kterého postihla vážná mimořádná událost a jeho sociální a majetkové poměry mu neumožňují překonat nepříznivou situaci,“ upřesnila Beránková. Podle ní mohou lidé požádat případně o příspěvek na úhradu nezbytného výdaje, a to třeba na správní poplatky za nové osobní doklady či duplikát rodného listu.

Mobilní týmy v Lobendavě a Dolní Poustevně

Podle ředitele krajského úřadu práce v Ústí nad Labem Radima Gabriela v nejpostiženějších obcích Dolní Poustevna a Lobendava jsou na místě mobilní týmy. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v tiskové zprávě uvedla, že úřady oslovují starosty či hasiče v poničených obcích na Děčínsku, Litoměřicku, ve Šluknovském výběžku a na Liberecku, aby měly přehled o situaci a potřebě podpory. Lidé mohou také volat na bezplatnou linku 800 77 99 00 či napsat elektronicky na adresu callcentrum@mpsv.cz či centrum@mpsv.cz. Úřad práce natočil i video s návodem k získání mimořádné dávky. Je připraven zajistit také potřebné zaměstnance na veřejně prospěšné práce k odstraňování škod, dodala mluvčí.

V Lobendavě žije zhruba 280 lidí. Zasažených je 50, možná 60 procent obce, všechny domy kolem potoka, řekl ČTK starosta Stanislav Jirásek (Lobendava v novém kabátě), který měl sám před domem metr vody.

Lobendavu postihly nejsilnější srážky, od pátku tam spadlo přes 130 litrů vody na metr čtvereční. Podobně silné povodně zažila obec v roce 2010, tentokrát bylo ale podle místních vody zhruba o 15 centimetrů víc. „Bylo to hrozně rychlé, na to se nedá připravit,“ dodal Jirásek.

Velké škody napáchala voda v Dolní Poustevně, poškozené jsou silnice i několik mostů, v domech tu měli i tři čtvrtě metru vody. Některým mostům museli hasiči odřezat zábradlí, protože bránilo průtoku vody. „Máme poškozené tři mosty, jeden se nám zvedl, budeme je muset uzavřít a opravit,“ řekl ČTK starosta Robert Holec (Město mého života). Voda podle něj zaplavila domy kolem potoka, během hodiny se jeho hladina zvedla o tři metry. „Začalo pršet v noci v jednu hodinu a v půl druhé už mi volali lidi, že se voda žene z polí, a ve tři už byla z koryta venku. Spláchlo to i auta zaparkovaná u vody, museli jsme je vytahovat z příkopů,“ popsal situaci Holec.

Mimořádné dávky úřady po přírodní pohromě vyplácely úřady naposledy lidem z míst na jihu Moravy, které poničilo tornádo. Na místě byly mobilní týmy. Vyrazily pak i do obcí na Lounsku, které zpustošila bouře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi