Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Druhé tornádo, tentokrát na severu Čech! Zdevastovalo obec Stebno na Lounsku

Aktualizováno -
25. června 2021
16:16
Autor: ČTK - 
25. června 2021
12:15

Bouře poničila také obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese. Meteorologové potvrdili, že také zde se vytvořilo tornádo. Škody jsou v řádech desítek milionů korun. Na místě je stovka hasičů, dobrovolníků. Starosta Kryr Miroslav Brda ČTK řekl, že nikdo nebyl zraněn. Ve Stebně žije zhruba 120 obyvatel.

Vše nasvědčuje tomu, že to bylo menší tornádo. Potvrdit musí ale ještě šetření na místě, síla jevu se bude posuzovat podle zjištěných škod. Zatím jsme viděli polámané stromy, sebrané střechy,“ řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Česká televize pozdějí uvedla, že existence tornáda byla meteorology potvrzena.

Obec Stebno spadá pod město Kryry. „V obci pracují zaměstnanci města, profesionální i dobrovolní hasiči, energetici. Zprůchodňujeme cesty, aby se v případě potřeby dostaly sanitky k lidem,“ uvedl starosta. Několik domů je bez střech, spadly stodoly, poničené jsou automobily. „Máme připraveného statika, který posoudí, zda domy jsou obyvatelné. Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun,“ řekl Brda. „Z jedné z nejkrásnějších vesnic na Podbořansku vznikla spoušť,“ dodal.

Video  Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku  - Blesk/Václav Burian
Video se připravuje ...

Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích, nejvážnější situace je ale právě ve Stebně. Kryry nabídly občanům náhradní ubytování. Nikdo této možnosti podle starosty nevyužil. Město nechalo do obce přivézt i základní potraviny, do večera by energetici mohli obnovit dodávky. „Bohužel se nám stává to, že přijíždí cizí lidé, kteří tam nemají co dělat, pouze překáží záchranářům,“ zdůraznil starosta.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zirioges ( 26. června 2021 13:46 )

Extrémní množství letních srážek a teploty nad 34°C (přízemní nad 45°C) jsou explosivně bouřlivým bouřkám nakloněny

jaromir123 ( 26. června 2021 12:51 )

Tak tohle umí jenom Putin !

lubosbeyr ( 26. června 2021 12:07 )

soorry ( 25. června 2021 21:39 )

Magická Svatojánská noc a ještě úplněk......

soorry ( 25. června 2021 21:17 )

Teď to muselo být nějaké divné, tornádo na Moravě, v Čechách a v Polsku, naráz. Hodně bouřek, vysoká vlhkost a vznik dalších bouřek, těžké nízké mraky.

Zobrazit celou diskusi