Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nezůstal kámen na kameni: Strašlivé fotky PŘED zkázou a PO ní!

Autor: rix - 
25. června 2021
12:35

Děsivé tornádo se ve čtvrtek prohnalo také obcí Hrušky. Místní obyvatelé jako by se probudili do apokalyptického filmu. Jejich rodná vesnička už nikdy nebude jako dřív. Přírodní živel bral vše, co mu stálo v cestě. Tornádo rozmetalo nejen místní halu, ale i ikonu obce - místní kostelík. 

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnano se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat,“ popsal děsivou scénu místostarosta Mark Babisz. 

Zkáza kostelu před a po. Zkáza kostelu před a po. | Palickap/aktu.cz

Kostel jako by na neštěstí symbolicky poukazoval. Obec Hrušky je srovnána se zemí právě od kostelíku dolů. „Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," dodal Babisz. Vítr s sebou vzal i místní halu. Tu tornádo úplně zdevastovalo. 

Zkáza haly před a po. Zkáza haly před a po. | Google Maps/Malý

Místostarosta také poukázal na smutný příběh. Ačkoli Hrušky naštěstí neevidují žádné mrtvé, spousta lidí přišla o své domovy. Mezi nimi i matka s dvouměsíčním dítětem. Vír jim doslova utrhl střechu z domu. „Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. 

Kritická je situace dále především v obcích Moravská Nová Ves a Lužice. V Hruškách je v současné době situace nejvíce stabilizována a nehrozí oběti na životech. Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem, ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se i tornádo.

Zkáza PŘED a PO. Zkáza PŘED a PO. | Google Maps/David Malík

Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných a několik mrtvých. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je přes 40 000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům byla neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
14:38
29. 6. 2021

Škody, které v noci ze čtvrtka na pátek napáchala v Luhačovicích na Zlínsku ničivá bouře, jdou do desítek milionů korun. V tiskové zprávě luhačovické radnice to dnes uvedl starosta Marian Ležák (nez.). Lázeňské město patří k bouří nejpostiženějším místům ve Zlínském kraji, škody byly například také v Uherském Brodě nebo Slavičíně.

13:30
29. 6. 2021

Zlínský kraj pošle 100.000 korun pro obce na jižní Moravě, které minulý týden poškodilo tornádo. Rozhodli o tom krajští radní, hejtmanství pošle peníze na transparentní účet Jihomoravského kraje. Další pomoc zašle Zlínský kraj s ohledem na potřeby jihomoravských sousedů, řekl dnes novinářům hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

„Záběry ze zpustošených obcí nás všechny zasáhly. Proto jsme se s kolegy z rady rozhodli poslat okamžitou finanční podporu ve výši 100.000 korun a dali jsme podnět k vytipování míst, které můžeme cíleně podpořit,“ uvedl Holiš. Lidé by podle něj měli zvážit, jakou pomoc na jižní Moravu směřovat, nejjistější je poslat peníze.

12:24
29. 6. 2021

Část výtěžku Večera lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku poputuje lidem na jižní Moravě, které zasáhlo minulý týden ničivé tornádo. Novinářům to dnes řekl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Benefiční koncert před velehradskou bazilikou zakončí první den tradičních cyrilometodějských slavností, které se letos konají 4. a 5. července.

„Letošní Velehrad samozřejmě musí reagovat na nešťastné situace, které se staly na jižní Moravě. Rozšiřujeme proto možnost naší sbírky,“ uvedl Kořenek. 

23:57
24. 6. 2021

Některé vlakové spoje už byly obnoveny, jedná se například o linku Staré Město u Uherského Hradiště – Nedakonice, oznámily to České dráhy na svém twitteru.

19:01
24. 6. 2021

Až pěticentimetrové kroupy zaznamenali ve Valašském Meziříčí. „Bál jsem se krup, naštěstí byly v menší míře ... ale takto velké jsem u nás v životě neviděl. Dle radaru nás chytl okraj toho nejsilnějšího. Naštěstí zahrádka vypadá OK, jen mám rozbitou plastovou, vlnitou střechu na pergole,“ uvedl jeden z diskutujících na webu In-počasí.cz. Další z diskutujících připojil zkušenost z Horní Bečvy: „Tohle teď padalo tak 10 minut v kuse, naštěstí ne moc na husto. Průměr většinou 3-4 cm.“

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:53 )

Já když vypustím plyn, to je úleva!

Zobrazit celou diskusi