Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nezůstal kámen na kameni: Strašlivé fotky PŘED zkázou a PO ní!

Aktualizováno -
25. června 2021
12:35
Autor: rix - 
25. června 2021
08:08

Děsivé tornádo se ve čtvrtek prohnalo také obcí Hrušky. Místní obyvatelé jako by se probudili do apokalyptického filmu. Jejich rodná vesnička už nikdy nebude jako dřív. Přírodní živel bral vše, co mu stálo v cestě. Tornádo rozmetalo nejen místní halu, ale i ikonu obce - místní kostelík. 

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

„Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnano se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byla mrštěna na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat,“ popsal děsivou scénu místostarosta Mark Babisz. 

Zkáza kostelu před a po. Zkáza kostelu před a po. | Palickap/aktu.cz

Kostel jako by na neštěstí symbolicky poukazoval. Obec Hrušky je srovnána se zemí právě od kostelíku dolů. „Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," dodal Babisz. Vítr s sebou vzal i místní halu. Tu tornádo úplně zdevastovalo. 

Zkáza haly před a po. Zkáza haly před a po. | Google Maps/Malý

Místostarosta také poukázal na smutný příběh. Ačkoli Hrušky naštěstí neevidují žádné mrtvé, spousta lidí přišla o své domovy. Mezi nimi i matka s dvouměsíčním dítětem. Vír jim doslova utrhl střechu z domu. „Neměli kam jít, jsou u nás,“ uvedl Babisz. 

Kritická je situace dále především v obcích Moravská Nová Ves a Lužice. V Hruškách je v současné době situace nejvíce stabilizována a nehrozí oběti na životech. Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem, ve čtvrtek večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevilo se i tornádo.

Zkáza PŘED a PO. Zkáza PŘED a PO. | Google Maps/David Malík

Záchranáři evidují podle prvotních informací až 150 zraněných a několik mrtvých. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Bez elektřiny je přes 40 000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům byla neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi.

Video  Bouře na Hodonínsku vyvracela stromy a ničila domy  - Facebook/Juwa
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
9:36
1. 7. 2021

Kvůli stromu v kolejišti je od rána zastavený provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Omezení, které způsobily popadané stromy při bouřce v úterý, platí dál i mezi Přibyslaví na Havlíčkobrodsku a Sázavou u Žďáru, řekla ČTK Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železnic. Vlaky tam jezdí jen po jedné koleji a mají zpoždění.

Železniční provoz omezily nebo zastavily poruchy trakčního vedení způsobené popadanými stromy. „Úsek Přibyslav - Sázava u Žďáru je v provozu, byť tam vlak může nabrat pět minut zpoždění, protože se tam místo dvou kolejí jezdí po jedné,“ řekla Pistoriusová. Správa železnic předpokládá, že všechny poruchy na úseku opraví do pátku.

16:00
25. 6. 2021

Na Vysočině chystají finanční pomoc jižní Moravě poničené bouří a tornádem kraj i obce. Někde se kvůli tomu mimořádně sejdou zastupitelstva. Kraj chce darovat Jihomoravskému kraji deset milionů korun. Havlíčkobrodští zastupitelé se předběžně dohodli, že ve prospěch postižených obcí uvolní milion korun, což je částka odpovídající odměně za vítězství Havlíčkova Brodu v soutěži Historické město 2020. ČTK o tom informovali zástupci úřadů.

Krajské zastupitelstvo Vysočiny bude schvalovat dar na jednání svolaném na 5. července. „O konkrétním využití daru si následně rozhodne přímo Jihomoravský kraj podle situace a svých aktuálních potřeb,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) v tiskové zprávě.

21:07
24. 6. 2021

Kvůli zaplavené trati byl dnes po 19:30 zastaven provoz na železnici v úseku Dobronín - Jihlava. „Voda tam pořád ještě teče. Jakmile přestane pršet a přestane se tam voda stahovat, bude možné provoz obnovit,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda před 21:00. V Novém Městě na Moravě vyřadila bouřka zabezpečovací zařízení přímo ve stanici.

8:02
22. 6. 2021

Podle mluvčího společnosti EG.D Romana Šperňáka je nyní na Vysočině pět poruch na vedení vysokého napětí. Poruchy museli energetici odstraňovat i v pondělí večer, v jeden okamžik bylo bez dodávek až 7000 odběrných míst.

 

Ievice-je-smegma ( 25. června 2021 17:53 )

Já když vypustím plyn, to je úleva!

Zobrazit celou diskusi