Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Měsíce čekání na rozloučení s exministrem Sokolem (†84): Dorazil Schwarzenberg i Šabatová

Autor: ČTK, jt, kal - 
24. června 2021
17:45

Rozloučení s filozofem, signatářem Charty 77 a bývalým ministrem školství Janem Sokolem (†84) si nenechaly ujít desítky lidí. Zádušní mše ve čtvrtek proběhla na pražském Břevnově. A dorazil i poslanec Karel Schwarzenberg (83, TOP 09) nebo bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (70).

Filozof Sokol zemřel 16. února, ale kvůli protipandemickým restrikcím se s ním tehdy mohli rozloučit jen nejbližší. Mši pro jeho známé a přátele ve čtvrtek odsloužil Tomáš Halík (73) a poté se rozhodlo uložit urnu s popelem do rodinného hrobu na Břevnově. Sokol se zapojil do politiky po revoluci v roce 1989, chvíli byl poslancem i ministrem školství. V roce 2003 byl protikandidátem Václava Klause (80) během prezidentské volby.

Sokol stál u zrodu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy

Rodina už v zimě uvedla, že po rozvolnění opatření bude rozloučení pro přátele a známé. Sokolovi blízcí také požádali, aby lidé místo zakoupení květin poslali peníze na dobročinnost.

Sokol přednášel na tuzemských i zahraničních univerzitách. Studoval matematiku, do roku 1990 se živil jako programátor. Zabýval se křesťanskou filozofií, jeho tchánem byl filozof Jan Patočka. V 90. letech stál Sokol u zrodu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Video  Jan Sokol pohřeb 
Video se připravuje ...

Signatář Charty, překladatel bible

Sokol spolupracoval na ekumenickém překladu bible, přeložil řadu zejména filozofických knih a publikoval v mnoha časopisech. V 70. letech vedl tzv. bytové semináře, například o Friedrichu Nietzschem. Podepsal Chartu 77 a publikoval v samizdatu. Zabýval se hlavně filozofickou antropologií, dějinami náboženství a antropologií institucí.

Rozloučení s filozofem Sokolem (†84): Na zádušní mši Havlova vrstevníka mohla jen rodina

Ministr školství v Tošovského vládě

Po listopadu 1989 se zapojil do politiky a v červnu 1990 byl za Občanské fórum zvolen do Federálního shromáždění. Poslancem byl dva roky, ve vládě Josefa Tošovského byl v roce 1998 ministrem školství. Později se věnoval akademické dráze, k politickému angažmá se nakrátko vrátil začátkem roku 2003, když se stal kandidátem vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pro třetí pokus o zvolení hlavy státu. Ve třetím kole tehdy zvítězil Václav Klaus.

Byl držitelem francouzského Řádu čestné legie v hodnosti důstojníka, v roce 2016 dostal Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Spolupracovníci a přátelé Sokola i někteří politici na jeho osobnosti oceňovali pevné postoje, byť mohly být politicky rozdílné, důraz na etiku, lidskost a občanskou statečnost.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi