Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Sčítání v Česku v úterý končí. Ale až půl milionu lidí ještě riskuje pokutu až 10 tisíc

Autor: ČTK - 
9. května 2021
19:20

Český statistický úřad (ČSÚ) dosud obdržel více než 4,3 milionu formulářů ke sčítání lidu. Z toho bylo 3,9 milionu elektronických a 440 000 listinných. Dalších 640 000 listinných formulářů je stále v domácnostech. ČTK o tom informovala mluvčí sčítání Jolana Voldánová. Sčítání končí v úterý. A za neposkytnutí údajů lze uložit sankci až do výše 10 tisíc korun. 

Do úterní půlnoci lze využít elektronický formulář na webu scitani.cz nebo mobilní aplikaci Sčítání21. Do úterý je také možné si na kontaktních místech vyzvednout listinný sčítací formulář a odpovědní obálku. Vyplněný formulář v obálce mohou lidé vhodit do poštovní schránky nebo odevzdat na kterékoliv pobočce České pošty, případně na krajské správě ČSÚ.

Mluvčí již dříve uvedla, že je obtížné stanovit, od kolika lidí statistici údaje už dostali a kolik jim je ještě musí zaslat. Formulář se vyplňuje za domácnost. Česko má 10,7 milionu obyvatel. Podle statistik o příjmech a životních podmínkách má domácnost v průměru 2,34 členů. Při zohlednění tohoto počtu by tedy ve sčítání informace o sobě a svém bydlení poskytlo už zhruba 10,2 milionu osob a formulář by mělo vyplnit a poslat ještě asi půl milionu lidí.

Jakékoliv dotazy ke sčítání zodpoví operátoři kontaktního centra na infolince 253 253 683 nebo na e-mailu dotazy@scitani.cz. Připraveni jsou každý den mezi 08:00-22:00, a to včetně víkendu. Využít lze také virtuální poradnu na webu scitani.cz.

Sčítání začalo v sobotu 27. března. Začátek provázely potíže s informačním systémem. Po spuštění se musel hned první den zhruba na deset hodin odstavit, přesto se lidem podařilo odeslat 237 000 formulářů. Od té doby funguje on-line verze bez problémů. Vyplnění elektronického formuláře podle statistiků trvá v průměru 20 minut. Jednočlenná domácnost se sečte asi za sedm až deset minut, početnější asi za půl hodiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 10. května 2021 07:54 )

soudruzi už asi nejsou mezi námi

Šima Břetislav ( 9. května 2021 20:43 )

Kolik z těch lidí budou i antivaxeř i?

Zobrazit celou diskusi