Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neuvěřitelná podívaná: Takhle rozzářil superúplněk oblohu na celém světě

Autor: for - 
27. dubna 2021
08:40

První letošní superúplněk je za námi. Celý svět mohl dva dny po sobě pozorovat barevný a pro naše oko obrovský Měsíc, který doputoval k Zemi na vzdálenost 357 tisíc kilometrů. Podívejte se na snímky z celého světa, ale i na to, kdy nás tato unikátní podívaná čeká znovu. 

Dvě noci po sobě mohl celý svět pozorovat nádherně zbarvený Měsíc, který se díky svému přiblížení Zemi jevil větší, a dokonce i barevnější. Letošní dubnový „superúplněk“ má přezdívku růžový. A to údajně podle okrasných květin - růžových plamenek šídlovitých. 

Podle popularizátora astronomie Pavla Gabzdyla tato přezdívka vychází ze starých ročenek amerických farmářů, kteří takto dávali přezdívku každému úplňku v roce. 

Nestihli jste superpodívanou? Máte druhou šanci

Největší podívanou měli v Česku ti, kteří si přivstali. V úterý v 5:33 byla totiž tato naše přirozená družice Zemi viditelně nejblíže. Kolem dnešního odpoledne se přiblíží dokonce na pouhých 357 700 kilometrů.

Video  Vliv super úplňku na člověka  - Videohub
Video se připravuje ...

Letos nastane ještě jeden superúplněk, a to 26. května, kdy se Měsíc přiblíží ještě o kousek blíže. Podle expertů bude od nás vzdálený pouhých 357 300 km. Ti, kteří nestihli tento dubnový, tak budou mít druhou šanci za měsíc. 

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi