Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragická smrt Petra Kellnera (†56) ve vrtulníku: Náraz do ledovce vzdáleného 170 kilometrů od chaty!

Autor: VaB - 
29. března 2021
17:54

Při havárii lehkého vrtulníku v Aljašce zemřel miliardář Petr Kellner (†56) a další čtyři lidé, mezi nimi dle tamních médií další Čech. Jeden člověk přežil, český mistr světa ve snowboardingu David Horváth (48). Skupinka se vydala na tzv. heliskiing. Vrtulník havaroval 170 kilometrů od chaty. Co víme o osudném letu?

Česko se v pondělí ráno probudilo k mrazivým titulkům. Zemřel Petr Kellner (†56), miliardář a majoritní vlastník investiční skupiny PPF Group. Majetek Kellnera se odhaduje na 293 miliard korun. Společně s pěti lidmi se v sobotu vrtulníkem vydal na Aljašce na tzv. heliskiing. Je to sport, při kterém helikoptéra vynáší lyžaře a snowboardisty k vrcholkům hor, aby si užili sjezd volným terénem v panenském sněhu. 

Chata Tordrillo Mountain Lodge tento populární styl lyžování provozuje, využívá k tomu lehký vrtulník Airbus AS 350. Jak uvedli na svém instagramu, sezonu zahájili 20. února. K příspěvku přiložili i fotografii vrtulníku. V podobném stroji Kellner letěl na své poslední cestě. Jaký stroj to měl přesně být, se neví. Policie uvedla pouze typ stroje bez imatrikulace.

171 kilometrů od chaty

Kellner trávil své poslední chvíle v luxusním resortu v horské chatě Tordrillo. Byl zde častým hostem a patrně i odtud vrtulníkem odletěl společně s dalšími pěti lidmi směrem k ledovci Knik Glacier.

Chata a místo dopadu je od sebe vzdáleno přibližně 170 kilometrů, vyplývá to ze zprávy zveřejněné policií. Museli proletět přes hory a několik měst, přes širokou řeku Knik a následně v prohlubni hory havarovali. Podle federálního úřadu pro letectví došlo k nehodě v sobotu v půl sedmé večer. 

Záchranáři dostali oznámení kolem desáté večer tamního času. Ve stroji zahynulo pět lidí včetně Kellnera, jeho kamarád David Horváth vyvázl s vážným zraněním. Vrtulník, který podle instagramu prováděl heliskiing, provozovala firmy Soley Helicopters. 

Co je to za stroj?

Vrtulník Eurocopter AS 350 je populární po celém světě. Díky tomu, že je lehký a obratný, má široké zastoupení. Například v USA je využíván k záchranářským pracím, například transportům pacientů. 

Jde o jednomotorový vrtulník s třílistým nosným (hlavním) a dvoulistým vyrovnávacím tlačným rotorem na ocase. První let prvního vyrobeného kusu proběhl 27. června 1974.

Díky tomu, že je malý, rychlý a obratný, je využíván k leteckým pracím, hašením požárů, ale i k transportům lyžařů a osob. Jeho maximální rychlost je 287 kilometrů v hodině. Dolet pak 662 kilometrů.  

Uzavřená oblast a pátrání

K místu dopadu ihned po ohlášení vyrazila vojenská garda a záchranné týmy. „Záchranáři našli na místě havárie jediného přeživšího a osobu transportovali k lékařské péči. Přeživší je v současné době ve vážném, ale stabilním stavu,“ stojí ve zprávě aljašské policie.

Vojáci se o snesení zemřelých pokusí v pondělí. „Aljašští vojáci by rádi poděkovali dobrovolníkům z Aljašské horské záchranné skupiny a našim partnerům v Aljašské národní gardě za pomoc při záchranných operacích,“ dodali.

Během záchranných akci byl v oblasti zákaz výskytu jakýchkoliv vrtulníků a letadel. Patrně proto, aby nedošlo k další havárii, a i kvůli přítomnosti záchranářských vrtulníků a členů záchranných složek. Později byl provoz v oblasti obnoven.